Novaković Bursać: Male zemlje kao BiH – prevarene

30
Foto: Snježana Novaković Bursać/Facebook

Šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je danas da vrijeme pandemije, kada su vakcine postale tražena roba, odslikava u kojoj mjeri na globalnom nivou vlada solidarnost, te istakla da su male zemlje, poput BiH, prevarene.

Ona je rekla da to pokazuje i do koje mjere važe neka dogovorena ili čak ugovorena pravila.

– Treba imati na umu da je BiH uplatila avansno odgovarajuću količinu kroz Kovaks program i imali ste juče vrlo otvorenu izjavu predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije, koji je inače zatvoreniji političar o toj temi. Mislim da su male zemlje, među koje spada i BiH, prevarene – rekla je Bursaćeva u Sarajevu.

Ona je istakla da nije dobro što na nivou cijele BiH, u sadašnjoj situaciji, nisu jednako reagovali svi zdravstveni sistemi.

– Moramo govoriti u množini. Dakle, nije dobra situacija da čak i odgovorni političari koji su u određenom kapacitetu izabrani iz Federacije BiH, kada su imali otvoren poziv da zajedno sa predstavnicima Republike Srpske idu prema nekim drugim proizvođačima, da se osiguramo prema nekim drugim tržištima, bili čudnog stava – smatra Bursaćeva.

Bursaćeva je izrazila nadu da će to moći biti premošteno kako bi se što prije došlo do što više potencijalnih proizvođača i dobavljača vakcina.

Kada je riječ o zakonima o javnoj nabavci i o lijekovima koji su na snazi, Bursaćeva je ukazala da je po njima dozvoljeno direktno pregovaranje.

– I sada Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima dozvoljava nabavku po članu 66, kada imate mogućnost interventnog uvoza čak i vakcine, odnosno lijekova koji nisu registrovani. Stvar je bilo dinamike i očekivanja. Iskreno, svi smo očekivali da ćemo vakcine od programa Kovaks dobiti ranije – rekla je Bursaćeva.

Na pitanje o održavanju vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na zahtjev grupe poslanika BiH, na kojoj bi direktori Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i Agencije za javne nabavke informisali o uslovima, preprekama i svim raspoloživim solucijama za hitnu nabavku vakcina protiv virusa korona, Bursaćeva je rekla da očekuje da čuje o čemu je riječ.

– S vremena na vrijeme Predstavnički dom ima jednu čudnu većinu, koja se formira od poslanika koji nisu formirali Savjet ministara i SDA. Vidjećemo, ne znam kuda će nas to odvesti – dodala je Bursaćeva.

Ona je navela da i zahtjev za smjenu ministra pravde u Savjetu ministara Josipa Grubeše odslikava takav odnos, imajući na umu ko je to predložio.

– To je neozbiljna komisija za ozbiljne stvari. Reforma pravosuđa i sve što trpimo kao jedan hibrid i neuspjeli eksperiment koji je ovdje instalirala međunarodna zajednica početkom dvijehiljaditih mogao je rezultirati samo lošim efektima koji mi kao građani svaki dan živimo – rekla je Bursaćeva.

Prema njenim riječima, nikakva ad hok komisija ne može pomoći, već samo ozbiljan pristup Ministarstva pravde, koji bi pratila odgovarajuća kvalifikovana parlamentarna većina.

– Prije svega toga je neophodna odgovarajuća politička volja da se uredi stanje u pravosuđu. Ta komisija je u suštini opoziciona i vješto je iskoristila svoje vrijeme da skreće pažnju u pogrešnom smjeru. Stanje u pravosuđu se može popraviti vraćanjem u realne ustavne okvire, politički dogovor i sprovođenje stručnih rješenja – ocijenila je Bursaćeva.

Na pitanje novinara iz Federacije BiH o obilježavanju 1. marta, Bursaćeva je rekla da „Dan nezavisnosti“ za nju, koja dolazi iz Banjaluke, ne postoji.