Novaković Bursać o tvrdnjama Grmuše: Toliko je podaničkog taloga u PDP-u da mu je posao uzaludan

11
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Imajući na umu najnoviji stav PDP da ne priznaju Kristijana Šmita za visokog predstsvnika, bio bi red da se, prije komentarisanja Šmita i njegovog djelovanja, u PDP nedvosmisleno ograde i distanciraju od svih svojih članova koji su se s ovim čovjekom sastajali i na taj način mu davali legitimitet. To je preduslov.

Ovo je za Srpskainfo rekla Snježana Novaković Bursać, srpski delegat u Domu naroda BiH i član Glavnog odbora SNSD-a, komentarišući tvrdnje potpredsjednika PDP-a Milka Grmuše.

Grmuša je naveo nekoliko primjera iz kojih proizilazi da „vlast u Srpskoj indirektno priznaje odluke Kristijana Šmita“.

– Što se tiče konkretnog pokušaja diskreditacije vlasti u Republici Srpskoj po ovom pitanju, potpredsjednik PDP-a Milko Grmuša je upao u zamku dokazano štetnog odnosa njegovove stranke prema procesima u BiH. PDP u kontinuitetu promoviše stav kako se u BiH treba nešto odvijati „zajednički“, da je BiH nivo „državni“ i da se prilikom formiranja vlasti na tom nivou trebaju „formirati koalicije“, uostalom onako kako su to i radili onomad kad su ih stranci i SDA uveli u vlast. Ovaj stav predsjednik PDP-a garnira posebno opasno tezom kako stranke iz Federacije treba da biraju partnere iz Srpske prilikom formiranja vlasti na BiH nivou. Oni, a ne narod! Nasuprot tome, SNSD zagovara, promoviše i provodi stav da se vlast na BiH nivou sastavlja od pobjednika izbora u entitetima – kaže Novaković Bursać.

Prema njenim riječima, nikome nije nepoznato da Šmita priznaju sve stranke u Federaciji – od SDA, preko HDZ i „Trojke“, pa tim slijedom sve ono što se dešavalo u izbornoj noći njihov problem, ne naš iz Republike Srpske.

– Za razumijevanje i tih poteza je takođe potrebno imati određeno predznanje. Pokušaj da se rezultati formiranja vlasti u FBiH dovedu u ravan priznavanja Kristijana Šmita za visokog predstavnika kojeg plasiraju ljudi iz PDP-a je u suštini aktivnost pranja i propiranja sopstvenih neslavnih i podaničkih postupaka prema tom njemačkom političaru – od prijema od strane gradonačelnika Banjaluke, potpredsjednika i svih funkcionera PDP i njihovih blagonaklonih, reklo bi se za Kristijana Šmita podržavajućih izjava. Čini mi se da gospodin Grmuša pokušava da doda neku notu patriotizma i zdravog odnosa prema strancima u djelovanje PDP-a. Međutim, toliko je podaničkog taloga u toj stranci da se već sada može tvrditi da mu je posao uzaludan – zaključuje Novaković Bursać.