Novaković Bursać: Očekujemo nastavak udara na nadležnosti Srpske, Ustavni sud BiH djeluje neustavno

10
Foto: Klix.ba

Sudije Ustavnog suda BiH trebalo bi da razmatraju zahtjev šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu kompatibilnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske.

Zakon je trebalo da stupi na snagu 13. aprila, ali ga je Kristijan Šmit, dan ranije, privremeno suspendovao dok Ustavni sud BiH ne donese stav o tom pitanju.

Pravni stručnjaci iz Srpske ističu da ovaj sud nema nadležnosti u vezi sa imovinom koja je Dejtonskim mirovnim sporazumom definisana u omjeru 51 odsto Federacija BiH i 49 odsto Republika Srpska.

Šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać istakla je da se može očekivati nastavak udara na nadležnosti i institucije Republike Srpske.

– Grupa delegata ima pravo da podnese apelaciju i zna se procedura. Nezahvalno je komentarisati unaprijed, ali možemo pretpostaviti kakva će odluke Ustavnog suda BiH biti – rekla je Novaković Bursać, gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a.

Istakla je da nije optimista.

– Ovdje se udara na sve institucije Srpske u smislu upravljanja imovinom. Ustavni sud BiH djeluje neustavno – navela je Novaković Bursać.

Komentarisala je i govor predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića na sjednici Generalne skupštine UN.

– On je rekao da BiH ima dva cilja – ulazak u EU i NATO. Za EU je tačno i to jeste cilj. Za NATO nije tačno. Džaferović je iskoristio govor u UN za uzurpaciju nadležnosti – navela je Novaković Bursać.