Novaković Bursać: Odluka nesprovodiva, iza nje stoje unitaristi

8
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je da je najnovija presuda Evropskog suda za ljudska prava nesprovodiva, da je u njenom donošenju učestvovao i sudija iz BiH, te da iza nje stoje unitaristi.

– Na osnovu saopštenja objavljenog danas na stranici Evropskog suda za ljudska prava moguće je vidjeti da se u suštini radi o sličnoj presudi koju smo imali priliku do sada da vidimo u slučaju „Sejdić-Finci“, „Zornić“ i tako dalje, ali je vrlo indikativno u konkretnom slučaju da je u odlučvanju učestvovao i sudija iz BiH što je krajnje neprimjereno – napomenula je Novaković Bursać u izjavi Srni.

Ona je istakla da je očito da je Sud podlegao nekim kvalifikovanjima istorijskih događaja ili društvenog ambijenta u BiH koji je potpuno izašao iz svojih okvira.

– Sud je i naglasio da donosi odluku slijedom svojih prethodnih odluka, ali ulazak u kvalifikovanje istorije ili odnosa u ovom društvu je potpuno neprimjereno. Mislim da je to upravo rezultat djelovanja tih sudija – smatra Novaković Bursać.

Novaković Bursać je napomenula da je interesantno da je sudija iz Austrije Gabrijela Kusko Štadlmajer izdvojila mišljenje i da će se ono u kompletnom tekstu moći vidjeti.

Na pitanje da li će biti moguće primijeniti ovu presudu Suda iz Strazbura, Novaković Bursać je odgovorila da iz saopštenja nije vidljivo šta se tačno traži i da je očito to „otklanjanje diskriminacije“ iz izbornog sistema, ali da ju je teško sprovesti.

– Da je to bilo moguće do sada uraditi vjerovatno bi se uradilo kada su u pitanju ove prethodne presude – smatra Novaković Bursać.

Ona kaže da se radi o stvarima osnovnog uređenja BiH i da će se vrlo vjerovatno doći teško do rješenja predviđenih ovim presudama.

– To govori u prilog i namjerama predlagača. Konkretno apelant Slaven Kovačević, čovjek koji ima hrvatsko državljanstvo i svojevremeno se izjasnio kao Hrvat, a prema potrebi se sada izjašnjava kao Srbin. U apelaciji je čini mi se za sebe govorio da je Bosanac i Hercegovac – napomenula je Novaković Bursać.

Ona je navela da je riječ o čovjeku koji svoje nacionalno izjašnjenje određuje prema potrebi, te da ovakve apelacije i ideje idu u pravcu unitarizacije uspostavljanja kvazigrađanske države u BiH.

– To je koncept koji se istorijski pokazao kao neodrživ jer ovdje je izborni politički sistem i u vrijeme Austrije i u vrijeme socijalizma bio uspostavljen na etničkom principu, pa je i sada je takav – naglasila je Novaković Bursać.

Novaković Bursać je istakla da treba kvalitetno riješiti i pitanje „ostalih“, ali da osnov BiH mora ostati kakav je sada.

– Taj osnov je formula da mi u BiH održimo mir i povjerenje, a sam apelant dolazi iz okruženja Željka Komšića, ljudi koji su u svom političkom djelovanju skloni svim mogućim zloupotrebama etničkog porijekla kako bi opstali na političkom nebu, a ustvari igrali uloge za one koji njima upravljaju iz pozadne, a to su sigurno unitaristi – istakla je Novaković Bursać.

Evropski sud za ljudska prava je, u danas objavljenoj presudi, utvrdio da je došlo do povrede člana jedan Protokola 12 (opšta zabrana diskriminacije) i Evropske konvencije o ljudskim pravima zbog toga što Slaven Kovačević, savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva Željka Komšića, „nije adekvatno zastupljen u Domu naroda Parlamentarne skupštine i Predsjedništvu BiH“.