Novaković Bursać: Populistički Prijedlog zakona o platama i naknadama

33
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać smatra da u domen populizma spada Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Damir Arnaut i ističe da ovako sistemske stvari ne bi trebalo rezati jer se ne odnose samo na najviše zvaničnike.

Bursaćeva je navela da Klub poslanika SNSD-a još nije odlučio kako će na sutrašnjoj sjednici ovog doma glasati o ovom prijedlogu zakona, ali ukazala da je problem što je predložen po hitnoj proceduri, zbog čega je onemogućeno amandmansko djelovanje.

– Ovaj zakon i ovakav pristup spada u domen populizma. Inicijator ovih izmjena imao je slične inicijative i u prošlom sazivu i niko se nije obazirao, iako su i tada išle isto takve, dvaneast godina idu otpremnine – rekla je Bursaćeva za televiziju N1.

Prijedlogom Arnauta, sada poslanik Naše stranke, predviđa da se maksimalna otpreminina parlamentarcima, ministrima i članovima Predsjedništva BiH smanji sa 30.000 na 10.000 KM.

– Mislim da ovako sistemske stvari ne bismo trebali rezati jer se ne odnose samo na najviše zvaničnike, već i na inspektore Agencije za istrage i zaštitu, oficire. Mislim da trebamo tome pristupiti malo studioznije – pojasnila je Bursaćeva.

Ona kaže da joj se čini da je javnost bila najosjetljivija kada su pravo na otpremninu ostvarivali izabrani zvaničnici koji su nastavljali svoj angažman nakon odlaska u penziju.

– Neko ko odlazi u penziju, pa nastavlja svoj rad, možda, čak ne treba da ima nikakvu otpremninu – smatra ona, napominjući da treba sveobuhvatno pristupiti problemu.

Osvrćući se na tvrdnje iz opozicionih SDS-a i PDP-a da je aktiviran Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP), Bursaćeva je ocijenila kao krajnje licemjerstvo to što se ove dvije stranke sada pozivaju na rezoluciju o vojnoj neutralnosti iz 2017. godine.

– Kada to izgovaraju PDP i SDS, to je kranje licemjerstvo. Pozivaju se na odluke Narodne skupštine Republike Srpske po pitanju vojne neutralnosti, na donošenje rezolucije o toj temi na Skupštini 2017. godine koju su oni intezivno razvaljivali svojim zviždanjem, pravljenjem nereda po sali, i sad su oni dušebrižnici za odluke Skupštine – navela je ona.

Komentarišući sporno knjiženje perspektivne vojne imovine, Bursaćeva ukazuje da u Programu reformi ima rečenica da se „knjiženje vojne imovine nastavlja“.

– To znači da će biti nastavljeni samo oni predmeti čije je knjiženje započeto – kaže ona.

Bursaćeva je konstatovala da je dobro da je pitanje Programa reformi preuzelo Predsjedništvo BiH, koje su direktno birali građani, i to najveći broj glasača.