Novaković Bursać: Šmitov izvještaj – nevalidan dokument

5
Foto: Klix.ba

Izvještaj Kristijana Šmita generalnom sekretaru UN može se klasifikovati kao nevalidan dokument s obzirom na to da, prema zvaničnim aktima Savjeta bzbjednosti UN, Šmit nema status visokog predstavnika u BiH, rekla je Srni delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać.

– Međutim, ono što se ponavlja u njegovom, ali i ostalim obraćanjima međunarodnih zvaničika koji djeluju u BiH jeste ogromna i zlokobna zamjena teza kojom se reagovanja na uzurpaciju i kršenje prava i demokratskih načela proglašavaju glavnim problemom u BiH, dok se ono što u suštini uzrokuje i produbljuje nered nigdje ne pominje – ukazala je Bursaćeva, reagujući na Šmitov izvještaj u kojem je vlast Republike Srpske, na čelu sa predsjednikom Dodikom, okrivio za „nezabilježene napade na Dejtonski mirovni sporazum i ustavnopravni poredak BiH“.

Ona je naglasila da zatvaranje očiju dijela međunarodne zajednice na činjenice i skretanje pažnje u pogrešnom smjeru jasno ukazuje na namjeru degradacije ustavno-pravnog poretka u BiH nepravnim, nasilnim metodama na štetu kapaciteta Republike Srpske, a u pravcu stvaranja centralizovane BiH.

Bursaćeva je rekla da je iz ovakvih procesa nemoguće očekivati dobar rezultat, jer se on kosi sa logikom i činjenicama, a naročito sa željama naroda koji ovdje živi.

Savjet bezbjednosti UN održaće danas sjednicu posvećenu situaciji u BiH na kojoj bi, kako je najavljeno iz Predsjedništva BiH, trebalo da se obrati predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić.

Vlada Republike Srpske je u izvještaju upućenom Savjetu bezbjednosti UN naglasila važnost okončanja nelegalne i destabilizujuće uloge Kristijana Šmita kao neizabranog stranog diktatora BiH.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je juče da je 30. Izvještaj Srpske Savjetu bezbjednosti UN uputio kineskom predstavniku u tom tijelu UN kako bi mogli da iznesu istinu o situaciji u BiH.

OHR je saopštio da je Šmit predao svoj redovni izvještaj generalnom sekretaru UN u kojem je okrivio vlast Republike Srpske na čelu sa predsjednikom Dodikom za „nezabilježene napade na Dejtonski sporazum i ustavnopravni poredak BiH“.

Iz UN medijima je potvrđeno da Šmit neće prisustvovati sjednici, na kojoj je jedna od tema i produženje mandata Euforu u BiH.