Novaković Bursać: Zakonski prijedlozi – predizborni manevri

16
Foto: Klix.ba

Šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać, ocjenjujući današnju sjednicu Predstavničkog doma, izjavila je da su gotovo svi zakonski prijedlozi, uključujući i onaj o platama, „predizborni manevri“ određenih političkih stranaka.

– Kada se priča o visokim primanjima na nivou zajedničkih institucija može se reći da su visoka, ali ovdje niko ne želi da kaže da je to stanje naslijeđeno od 2006, odnosno 2007. godine – istakla je Novaković Bursać kojoj je ovo prvi mandat u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Ona je dodala da su ti iznosi u vrijednosnom smislu tada bili dva-tri puta veći nego sada.

– Kada je ovdje neko pravio gomile institucija i neku državu koja sada vrlo čudno izgleda, s obzirom na to koliko je nefunkcionalan taj glomazni borokratski aparat, tada su se vrlo ležerno dijelila u ta vremena visoka primanja. Sve je to bilo svima normalno – rekla je Novaković Bursać i podsjetila na Komisiju za koncesije koja troši velika sredstva, a nijednu koncesiju nije izdala.

Novaković Bursać je istakla da treba nastojati uskladiti plate kako ne bi bile previsoke u odnosu na prosječna primanja stanovnika.

– Međutim, ovo što danas vidimo u Predstavničkom domu nije način. U ovom trenutku imamo pet živih zakona o platama i kada god je ta tema bila na stolu mi smo imali isti stav jer je riječ o sistemskom zakonu, pa mu se mora i sistemski i pristupiti – upozorila je Novaković Bursać.

Ona je podsjetila da postoji i ustavna odredba koju su tvorci unijeli, imajući u vidu da u to vrijeme funkcioneri iz Republike Srpske nisu rado prihvatali da dolaze na posao u Sarajevo, pa se ustavom zagarantovalo da tokom trajanja mandata neće biti smanjivane plate i naknade.

– To su fakti, a ovi koji su danas najglasniji iza govornice i zagovaraju smanjenje plata, po njihovim biografijama i stažu ovdje može se izračunati koliko je koji od njih prihodovao od svega toga. Sada su se, dva mjeseca pred izbore sjetili da su visoke plate problematične – prokomentarisala je Novaković Bursać.

Ona naglašava da je neophodan pravičan i sveobuhvatan pristup, a da je sve ostalo dnevna upotreba u političke svrhe.