Novaković Bursać: Žalosti, ali ne iznenađuje ponašanje opozicije

9
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Delegat Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je Srni da žalosti, ali ne iznenađuje priznanje Kristijana Šmita da su od njega opozicionari iz Republike Srpske tražili da ukloni Milorada Dodika sa političke scene, jer se to dalo iščitati iz njihovih dosadašnjih izjava i djelovanja – da ga priznaju za visokog predstavnika i da su na sve spremni kako bi se dočepali vlasti.

– Ta opskurna grupacija političara u pokušaju je već pokazala cjelokupnoj javnosti na šta je sve spremna: od zloupotrebe ličnih tragedija, obmane cjelokupne javnosti lažima o pobjedi u izbornoj noći, do samoponiženja pred strancima i sarajevskim strankama cvileći da ih uvuku u vlast, tako da se i ovo priznanje uklapa u cjelovitu sliku koju od sebe prave – rekla je Bursaćeva.

Ona je ukazala da je, međutim, opasan odgovor na pitanje koju su to cijenu opozicionari spremni da plate i kojom uslugom da vrate traženo poništnje volje građana Republike Srpske izražene kroz izbore za predsjednika Republike Srpske, na koji prenos nadležnosti su spremni, koje kršenje Ustava, koju razgradnju Republike Srpske.

Bursaćeva je napomenula da svako pokaže karakter u vremenima kada je to potrebno učiniti.

– To što opozicija ima sluganski i podanički karakter, suštinski jeste njihov problem, ali slabi i pozicije Republike Srpske u pojedinim situacijama što moramo prevazići još većom odlučnošću da odbranimo Ustav, naše nadležnosti i Republiku – poručila je Bursaćeva.

Šmit je izjavio da su lideri opozicije u Republici Srpskoj tražili od njega da sa političke scene ukloni predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

– Mogao bih reći i mjesto i vrijeme kada su mi njihovi lideri tražili da maknem Dodika uz primjenu bonskih ovlaštenja. Zbog toga me čak iznenadilo to da su se neki od njih solidarisali sa Dodikom – rekao za „Dnevni avaz“ Šmit, ali nije otkrio o kojim opozicionim političarima je riječ.