Novaković Bursać: Zemlje zapadnog Balkana da sarađuju na putu ka EU

6
Foto: SRNA

Zamjenik predsjedavajućeg delegacije parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Snježana Novaković Bursać naglasila je da je potrebno da zemlje zapadnog Balkana sarađuju na putu ka članstvu u EU.

Bursaćeva je istakla da bi međunarodna zajednica trebala zauzeti realan pristup prema zemljama zapadnog Balkana i da je potrebno uzeti u obzir osjetljivost ovog regiona i njegovu istoriju.

Ona je učestvovala na sjednici Komiteta za politička pitanja i demokratiju u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope koja je juče i danas održana u kancelariji Savjeta Evrope u Parizu i tokom koje je održana važna rasprava o temi podrške evropskoj perspektivi zapadnog Balkana, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Uvodničar o ovoj temi bio je izvjestilac Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Georgios Papandreu /George Papandreu/, koji je dao osvrt na trenutno stanje u regionu.

U saopštenju se dodaje da je rečeno da će Parlamentarna skupština Savjeta Evrope u oktobru u Skoplju održati konferenciju na kojoj će se okupiti parlamentarci i eksperti koji će razgovarati o mjerama podrške zemljama zapadnog Balkana.

O ovoj temi govorila je i član Komiteta Snježana Novaković Bursać, koja je ocijenila da je jedan od krupnijih problema neadekvatan odnos dijela međunarodne zajednice u BiH i aktivnosti koje nisu u skladu sa standardima Savjeta Evrope i koje se, kao takve, ne bi mogle sprovesti u drugim zemljama.

O stanju u regionu zapadnog Balkana Bursaćeva je na marginama sjednice Komisije razgovarala sa Papandreuom.

Komitet je dao ovlaštenje izvjestiocu Teodori Bakojani /Theodori Bakoyannis/ iz Grčke da posjeti Brisel, Beograd i Prištinu kako bi razgovarala o stanju na Kosovu i Metohiji.

Predstavnik Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj /OECD/ članovima Komiteta govorio je o globalizaciji u vrijeme krize, a posebno u vezi sa ratom u Ukrajini.

Naglašeno je da OECD nije banka, ali da državama članicama Savjeta Evrope nudi svoju ekspertizu iz oblasti ekonomije, navodi se u saopštenju.

Članovi Komiteta za politička pitanja i demokratiju u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope razgovarali su i o tome kakva je uloga ove organizacije u novoj eri geopolitike, a posebno u vrijeme kada jača skup država ujedinjenih u organizaciji BRIKS.

Na sjednici je raspravljano i o izvještaju o izazovima koji predstavlja ideologija krajnje desnice za demokratiju i ljudska prava u Evropi, kao i o međusobnoj povezanosti Savjeta Evrope i Evropske političke zajednice.

Stanje u Iranu, sa posebnim osvrtom na poštovanje ljudskih prava, takođe, je bila jedna od tema o kojoj su raspravljali članovi Komiteta.

Na sjednici je razgovarano i o uspostavljanju statusa „partner mladih“ sa Parlamentarnom skupštinom Savjeta Evrope.

Naglašeno je da su mladi važan faktor u izradi politika Savjeta Evrope, te da je potrebno u što većoj mjeri institucionalizovati odnos između predstavnika mladih i Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, navodi se u saopštenju.

Na dvodnevnom zasjedanju Komiteta razgovarano je i o potrebi za nacionalnom političkom reformom u Bjelorusiji, potrebi za efikasnim i inkluzivnim multilateralizmom, o destabilizaciji stanja u afričkom region Sahel, koja, kako je ocijenjeno, ima posljedice ne samo za taj region nego i za Evropu, te o odnosima pozicije i opozicije u modernim društvima, navedeno je u saopštenju.