Nović: OBA instrument za odstrel

23
Foto: Avaz.ba

Obavještajno bezbjednosna agencija BiH postala je instrument za odmjeravanje i odstrel, pogotovo Srba, pa se proglašavaju personama non grata, dok u BiH nesmetano ulaze lica povezana sa terorizmom, izjavio je Srni zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA-e Sredoje Nović i ukazao na samovolju direktora Agencije Osmana Mehmedagića.

Komentarišući zabranu ulaska u BiH profesoru Filozofskog fakulteta u Beogradu Milošu Koviću, Nović je rekao da za direktore agencija na čijem su čelu Bošnjaci ne važi nijedan akt, niti zakon, da se Srbi i srpski intelektualci proglašavaju personama non grata, a slobodno ulaze lica povezana sa terorizmom.

– Jasno je da u BiH ulaze svi, pa i neki koji su već odavno identifikovani ili su sumnjivi kao teroristi ili su u vezi sa terorističkim licima – naglasio je Nović.

On je rekao da Mehmedagić samovoljno donosi instrukcije za vlastite potrebe ne podnoseći izvještaj nikome.

– Ništa nije neobično za BiH, pa ni ovako drastične stvari da se pojedinim univerzitetskim profesorima koji su godinama boravili i dolazili u Republiku Srpsku i BiH sada zabranjuje ulazak. Ako se ima u vidu da je posljednjih mjesec-dva ili više u samoj OBA došlo do samovolje od direktora Mehmedagića, gdje se određeni instruktivni akti potpuno preuređuju za vlastite potrebe, onda to nije nikakvo čudo – ukazao je Nović.

On je naveo da i informacije koje dolaze do svakog iz ove komisije ili nekih iz ovog parlamentarnog tijela govore o Mehmedagićevoj samovolji, da je OBA zauzela stav da samo direktor može da lično da izmijeni instruktivna akta iako na to nema pravo.

– Morao bi da pita Izvršno-obavještajni odbor koji čine predsjedavajući Savjeta ministara i njegova dva zamjenika (Zoran Tegeltija, Vjekoslav Bevanda i Bisera Turković), ukoliko uopšte i postoji. Čini mi se, kako se stvari odvijaju, da se taj odbor više i ne pita, kao što se ne pita ni Zajednička komisija za nadzor nad radom OBA – pojasnio je Nović.

Odgovarajući na pitanje kuda vodi BiH ovakvo djelovanje i samovolja Mehmedagića, Nović kaže da se ne treba zanositi iluzijama da je BiH pravna država.

– Ovdje je očigledno da se krenulo stopama onih koji su na čelu nekih agencija iz reda bošnjačkog naroda da za njih ne važi nijedan akt, ni zakon na nivou BiH, ali se zato nesporno koristi svaka prilika da se Republika Srpska i rukovodstvo Republike Srpske proglašavaju personom non grata za drugi dio BiH – zaključio je Nović.

Granična policija BiH juče je na prelazu Vardište zabranila ulazak u BiH profesoru na Odjeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu Milošu Koviću uz obrazloženje da „predstavlja prijetnju po bezbjednost BiH“.