Nuždić: Novi talas antisemitizma u dijelovima BiH

6
Foto: SRNA

Napad Hamasa na Izrael pokrenuo je novi talas antisemitizma u dijelovima BiH, rekao je v.d. direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić.

– Istorija se ciklično ponavlja i to vidimo i na ovom primjeru. Antisemitizam nije ništa novo u društvu u BiH, samo je u nekim vremenima bio potisnut i stvaranje novih političkih prilika bivao aktiviran. Najveći opseg imao je za vrijeme Drugog svjetskog rata, kada je jevrejska zajednica u BiH dovedena do istrebljenja. Ona je istrebljena, kako od strane ustaša iz NDZ, tako i od njihovih satelita pomagača, muslimana koji su djelovali u SS Handžar diviziji. Dolaskom komunizma antisemitski pokreti su skrajnuti, ali se početkom 90-ih godina antisemitizam povampiruje – rekao je Nuždić za RTRS.

Dodao je da se oživljavanje antisemitizma tokom rata u BiH desilo nakon što je u zemlju ušao znatan broj islamskih fundamentalista i nakon što je zaživio radikalni islam.

Nuždić je istakao da se dio bošnjačkog naroda nikad nije odrekao fašističke istorije.

– Koliko god neko želio da prikrije učešće u regularnim strukturama nacističke Njemačke i NDH, to je nemoguće. Revizionizam se ogleda i kroz primjer naziva ulice po Huseinu Đozi koji je bio glavni imam SS Handžar divizije. To govori da baštine tradiciju onoga što se dešavalo u Drugom svjetskom ratu – rekao je on.

Nuždić je naveo da se srpski narod ponekad olako odriče antifašističke istorije, a evidentno je da je u antifašističkoj borbi bilo najviše Srba.

– Danas bošnjačke političke elite ističu antifašističku tradiciju, a konkretnim primjerima pokazujuu da to nije slučaj – naglasio je on.

Kada je riječ o časopisu Saf, Nuždić je rekao da su neki od autora ovog lista bili pod optužnicama zbog raspirivanja vjerske i nacionalne mržnje i da su tekstovi prožeti antisemitizmom.

– Jedan od autora, Fatmir Alispahić, je oslobođen pred Sudom BiH u postupku zbog raspirivanja vjerske i nacionalne mržnje, kada je imao izliv mržnje prema migrantima i uopšte prema Srbima i Hrvatima. Tekstovi na Safu prožeti su pričom o „velikosrpskoj“ i „velikohrvatskoj“ agresiji i uopšte antisemitizmom. Čak se u nekim od tekstova Jevreji upoređuju sa homoseksualcima i onda se sve to „pakuje“ tako što se Amerika optužuje kao glavni zaštirnik homoseksulaca i Jevreja, a sve u cilju istrebljenja muslimana – rekao je Nuždić.

Nuždić je podsjetio da je Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike proglasio Alispahića ličnošću godine 2004. godine. On je naveo da je jedan od osnivača ovog kongresa Džef Kulenović, unuk Džafera Kulenovića, potpredsjednika Vlade NDH.

– Džefov otac je bio migrant u Njemačkoj i takođe je zastupao te radikalne stavove, a i sam Džef je rekao da će nastaviti ideje svog djeda – rekao je on.

Nuždić je istakao da ni jedan narod u BiH, kao postkonfliktnom društvu, ne bi trebalo da zauzima stranu u sukobu Izraela i Hamasa.

Podsjećamo, u osvrtu Republičkog centra za istraživanje rata na krizu u Gazi i ponovnu pojavu antisemitizma u BiH, navedeno je da sarajevske političke institucije i mediji tradicionalno pokušavaju da prikriju latentnu poruku antisemitizma koji je istorijski prisutan u muslimanskom društvu u BiH.