Nuždić o Jošanici: Neshvatljivo da ubijati djecu i starce bude legitimno i da je to u skladu sa zakonom

12
Foto: SRNA

Sud BiH uvažio je žalbu Tužilaštva BiH i potvrdio po svim tačkama uređenu optužnicu protiv 13 pripadnika takozvane Armije BiH za zločine nad srpskim civilima u Jošanici kod Foče.

Prvobitno je Sud BiH odbio optužnicu za ratni zločin počinjen nad 56 srpskih civila, a Tužilaštvo BiH je u roku od 24 časa uložilo žalbu.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić i Janko Filipović, predsjednik Opštinske organizacije porodica poginulih boraca u Foči naveli su u Jutarnjem programu RTRS-a da pozdravljaju usvajanje žalbe Suda BiH.

Nuždić je istakao da se pokazalo i u ranijim slučajevma da pravosuđe nije nezavisno.

– Da li legitimni vojni cilj predstavljaju djeca od dvije i po godine, kao i ljudi koji žele da proslave krsnu slavu u Jošanici – podsjetio je Nuždić i dodao da „čekamo 30 godina da se podigne optužnica“.

On je upitao da li je potrebna 31 godina da se potvrdi optužnica i da li je malo 56 ubijenih civila u Jošanici da bi se to kvalifikovalo kao ratni zločin.

Naveo je da je neshvatljivo da neko može ići do te mjere do tolikog ponižavanja žrtava i njihovih porodica.

Nuždić navodi da je neshvatljivo da ubijati djecu i starce bude legitimno, odnosno da oni budi legitiman vojni cilj i da je to u skladu sa zakonom.

Filipović smatra da je odluka Suda BiH pravno neutemeljena.