Nuždić: Ratni pokliči poruka Srbima da za njih nema mjesta na ovim prostorima

7
Foto: SRNA

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić rekao je da su Bošnjaci ratnom ikonografijom i pokličima „Alahu ekber“ iz Bužima, nažalost, nastavili praksu slanja poruka Srbima da za njih nema mjesta na ovim prostorima.

Nuždić je rekao Srni da kod Srba zbog toga mora da postoji obaveza stalnog jačanja institucija Republike Srpske, koje su jedini garant njihovog opstanka na ovim prostorima.

On je rekao da nije dobro što na pomenutim skupovima učestvuje veliki broj mladih i djece.

– To svjedoči u prilog tezi da za Bošnjake rat nakon toliko godina još uvijek nije završen – upozorio je on i dodao je da simptomatično to što na ovakve i slične poruke ne reaguju pravosudni organi u BiH.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci učesnika „marša na Ćorkovaču“ koji nose ratne zastave takozvane Armije BiH i uzvikuju „Alahu ekber“, a neki od njih su uniformisani i nose zelene beretke.

Među učesnicima marša, koji je održan na području Bužima, bio je veliki broj mladih i djece.

Snimak je objavljen na „Fejsbuk“ stranici Udruženja „Nanićevi Bužimljani“ u čijem uvodu piše da „idu putem legendarnog komandanta Ize, jer je i poslije rata rat“.

U Bužimu je juče obilježeno 28 godina od smrti komandanta 505. Bužimske brigade Petog korpusa takozvane Armije BiH Izeta Nanića, a cvijeće na njegov spomenik položio je i bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.