Nuždić: Sramno je što se više od tri decenije čekalo na podizanje optužnice za zločin u Jošanici

10
Foto: SRNA

Sramno je što se više od tri decenije čekalo na podizanje optužnice za zločin u fočanskom selu Jošanica u kojem su na monstruozan način pripadnici takozvane Armije BiH 1992. godine ubili 56 srpskih civila, rekao je vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić.

– Pripadnici takozvane Armije BiH su na najmonstruozniji način ubili su 56 civila na kućnom pragu i to na veliki pravoslavni praznik Nikoljdan – rekao je Nuždić gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a.

Podsjetio je da su tada mnogi proslavljali krsnu slavu.

– Nikada ne smije biti zaboravljeno da je najmlađa žrtva tog zločina bila dvogodišnja Danka Tanović – rekao je Nuždić.

Mnogi od izvršilaca tog zločina su preminuli, kaže Nuždić, i dodaje da veliki broj porodica žrtava nisu ni dočekale bilo kakvu satisfakciju u vidu pravosudnog procesa.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 13 bivših komandanata i vojnika tzv. Armije BiH iz Foče i Višegrada zbog ratnog zločina koji su počinili nad Srbima u fočanskom selu Gornja Jošanica, na Nikoljdan 1992. godine.

Optuženi su za ubistva 56 srpskih civila i ranjavanje još 10, od kojih je najmlađa žrtva imala samo dvije godine, a najstarija skoro 90.