Oba proizvođača Astra Zeneka vakcine dobro ocijenjena

11
Foto: REUTERS/Dado Ruvić

Svjetska zdravstvena organizacija obezbijedila je odobrenje za hitno korištenje Astra Zeneka vakcine, nakon što su oba proizvođača – u Indiji i Koreji dobro ocijenjena u pogledu proizvodnih sposobnosti.

Regionalni savjetnik za imunizaciju SZO Sidarta Data rekao je da sa zadovoljstvom može pobiti sve nedoumice koje postoje o tom pitanju, jer je vakcine odobrila ova svjetska organizacija.

– Mislim da nije stvar u zemlji porijekla da se odredi šta će ko dobiti, već u dostupnosti količine vakcina i koliko one brzo mogu biti dostupne državama, bez obzira na njihov nivo prihoda, kako bi država i njeno stanovništvo imali koristi od ove vakcine – rekao je Data.

On je istakao da je to glavni princip kojim se Kovaks vodi i da će tako ostati u pogledu raspodjele vakcina, bez obzira na njenu zemlju porijekla, prenosi televizija N1.

Direktor regionalne kancelarije SZO za Evropu Hans Kluge rekao je tokom današnje konferencije za novinare da su predstavnici ove organizacije razgovarali sa liderima u BiH u vezi sa nabavkom vakcina, te da se zajednički radi na traženju rješenja.

– Vakcine su uključene u ono što zovemo lista SZO za hitno odobrenje, a što znači da se kriterijumi za bezbjednost, efikasnost i kvalitet zaista moraju ispuniti. One se koriste u nekoliko zemalja – rekao je Kluge.

Kluge je podsjetio da su u utorak, 2. marta, generalni direktor SZO Tedros Adan Gebrejesus i on imali sastanak sa članovima Predsjedništva BiH upravo u pogledu osiguranja jednakog pristupa u BiH.

– Svi zaista zajedno rade i zemlja i međunarodna zajednica, da bi vakcine i stigle, uključujući i Fajzer, što prije moguće – rekao je Kluge.