Obavljena rasprava o prestanku mandata članova VSTS-a

10
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je raspravu o zahtjevu poslanika Dragana Mektića (SDS) da bude razmotren Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH u sadašnjem sastavu, po hitnom postupku.

Tokom rasprave, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto (HDZ) podsjetila je da je Kancelarija visokog predstavnika imenovala VSTS, te istakla da, tokom rasprave o hitnoj proceduri, nije čula da je neko to pomenuo.

– Ovaj zakon je temporalnog karaktera, ali se odnosi samo na jedan mandat. Nije imala smisla hitna procedura, trebali smo ostaviti mogućnost da raspravljamo u redovnoj proceduri. Možda bi to bio put za rješenje – pojasnila je Krišto.

Poslanik Adil Osmanović (SDA) podsjetio je da su odbijeni izvještaji o radu VSTS za 2017. i 2018. godinu, dodajući da je to dovoljna poruka članovima VSTS da nešto treba mijenjati.

– Ovo je zaista krajnje vrijeme da povučemo poteze da uozbiljimo rad VSTS-a i da mi kao parlament BiH pratimo njihov rad i da tražimo od njih da budu nezavisni i apolitični – rekao je Osmanović.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Snježana Novaković Bursać istakla je da SNSD u kontinuitetu ukazuje na strukturalne problem.

Ona je ukazala na tehničke i pravopisne greške u Mektićevom prijedlogu, te istakla da je to dokaz da prijedlog nije studiozno urađen, kako je Mektić tvrdio.

– Ove greške su dokaz da nije radio nikakav tim na izradi ovog prijedloga. Iako jeste tim radio, onda je tim dječaka, a ne stručni tim. Urađeno je na formatu A4 i dva mjeseca se radilo na tome – dodala je Bursaćeva.

Ona je podsjetila da poslanici u Predstavničkom domu ne mogu uticati na pravosuđe i izbor sudija i da samim tim nema suštinskog strukturalnog efekta.

Poslanik Zukan Helez (SDP) podržao je Mektićev prijedlog i hitnu proceduru jer smatra da će u suprotnom prijedlog postati, kako je rekao, pravna anarhija.

– Podržavam jer je to hitno – pojasnio je Helez.

Poslanik Nermin Nikšić (SDP) bio je uzdržan prilikom glasanja za upućivanje prijedloga u hitnu proceduru jer, kako je objasnio, smatra da nema garancije da bi novi članovi VSTS, koji bi na taj način bili izabrani, radili i bili bolji.

– Treba uvesti red, ali studiozno ući u rješavanje problema. Uvjeren sam da zakon neće proći u Domu naroda – rekao je Nikšić.

Nenad Stevandić (Ujedinjena Srpska) smatra da je strukturalni dijalog rješenje, da se izbori članova VSTS biraju u Parlamentarnoj skupštini.

– Ovako sada, ko kaže da neće biti izabrani isti članovi VSTS – rekao je Stevandić.

On se saglasio s mišljenjem Nermina Nikšića da Mektićev prijedlog neće proći u Domu naroda parlamenta BiH.

Predlagač Dragan Mektić (SDS) je prigovorio, na kako je rekao, tumačenje njegovog prijedloga mimo konteksta.

– Moja inicijativa nema veze sa posljednjim dešavanjima u BiH. Strukturalni dijalog imamo osam godina, sad opet došli do toga. Slušam diskusije ovdje i pitam se kako krenuti u inicijativu da nešto promijenimo, kad sad već znate da Dom naroda neće prihvatiti – rekao je Mektić.

On se saglasio s mišljenjima poslanika da inicijativa neće ništa drastično promijeniti, ali je pojasnio da mu je namjera da učini nešto dobro.

Branislav Borenović (PDP) podržao je Mektićevo objašnjenje da, kako je naveo, vrijeme ističe i da je neophodno preduzeti nešto.

– S obzirom na to da mandat aktuelnog VSTS-a ubrzo ističe, pravo je vrijeme da donesemo nove zakone – rekao je Borenović.

On smatra da je Mektićev prijedlog došao u pravo vrijeme da se riješi set zakona koji će popraviti stanje pravosudnog sistema u BiH.

Mirjana Marinković Lepić (Naša stranka) smatra da je prethodni saziv parlamenta BiH kriv za trenutno stanje VSTS-a.

– Oni su se uljuljkali da im niko ništa ne može. Mi smo majstori da sve izvrdamo i ne radimo kako treba, pa se tako i VSTS uljuljkao – smatra Lepićeva.

Poslanik Sanja Vulić (SNSD) rekla je tokom rasprave da je saglasna s namjerom da treba donijeti izmjene i dodala da smatra ispravnim da o tome treba raspravljati detaljno na tematskoj sjednici zakazanoj za 11. mart.

– Čudno mi je da ove kolege podržavaju zakon po hitnoj proceduri danas, na ovakav način. Šta je bitno danas što nije bilo juče i šta je bitno danas što neće biti sutra – upitala je Vulićeva.

Ona smatra da je današnja rasprava, kako je rekla, „tortura nad građanima“.

Vulićeva je, komentarišući, kako je rekla, drčnost poslanika, pozvala na smjenu stranih sudija (u Ustavnom sudu BiH).

– Pozivam kolege, koji ovdje ističu svoje reference da se konačno riješe stranih sudija. Sramno je da se raspravlja o moralu sudija i svi bi trebali prvo da pogledaju sebe – rekla je Vulićeva.

Ona je izrazila sumnju da pojedini poslanici imaju namjeru da zamijene predsjednika VSTS-a Milana Tegeltiju ili nekog drugog ko je na čelu tog tijela.

Bez rasprave o većem broju tačaka

Niko od poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nije bio zainteresovan za raspravu o zakonskim prijedlozima koji se nalaze u drugom čitanju, a koje je u parlamentarnu proceduru uputio saziv Savjeta ministara u prethodnom mandatu.

Riječ je o prijedlozima za izmjenu i dopunu Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, o finansiranju institucija BiH, o patentu, Zakona o Sudskoj policiji BiH i Zakona o sistemu državne pomoći u BiH.

Zainteresovanih za raspravu nije bilo ni za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona BiH o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera, čiji je predlagač Savjet ministara, a koji se nalazi u prvom čitanju.

Prijedlog zakona o dopuni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, koji se nalazi u prvom čitanju, obrazložila je Mirjana Marinković Lepić, koja je uz Predraga Kojovića predlagač zakona.

Prema njenim riječima, predloženom izmjenom želi se omogućiti da se promet vakcinama omogući i zdravstvenim ustanovama odnosno licima koja imaju odobrenje za obavljanje zdravstvene djelatnosti.

Ukazujući na važnost redovne vakcinacije, Saša Magazinović iz SDP-a rekao je da će podržati ovaj zakonski prijedlog, ali da ga je potrebno još doraditi.

U ime Kluba poslanika SDA Halid Genjac rekao je da će poslanici ove stranke biti uzdržani prilikom glasanja o predloženom zakonu i založio se za opsežnije izmjene zakona.

Lepićeva je zajedno sa Kojovićem predlagač izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, a koji, prema njenim riječima, ima za cilj da objedini u zakonu sve naknade koje pripadaju poslanicima.

Ona je podsjetila da to sada nije slučaj jer dio naknada reguliše Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH.

Ovaj zakonski prijedlog, koji se nalazi u prvom čitanju, dobio je negativno mišljenje nadležne komisije Predstavničkog doma.

U raspravi o Izvještaju o radu Savjeta ministara za 2017. i 2018. godinu poslanik A-SDA Jasmin Emrić istakao je da je u navedenom periodu Savjet ministara predložio mali broj zakona i da to nije dobro za evropski put BiH.