Obilježene 82 godine od ustaškog zločina nad Srbima u Garavicama

8
Foto: inyourpocket.com

U Garavicama kod Bihaća služenjem parastosa počelo je obilježavanje 82 godine od ustaškog zločina nad 12.000 Srba, među kojima je bio veliki broj djece.

Obilježavanju su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, te ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Danijel Egić.

Prisutni su bili i predstavnici nevladinih organizacija koje njeguju kulturu sjećanja na stradale i ubijene Srbe u Drugom svjetskom ratu, organizacija proisteklih iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata, srpski predstavnici u lokalnim zajednicama u Federaciji BiH, predstavnici lokalnih zajednica iz Republike Srpske, Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH i potomci.

Nakon služenja parastosa položeni su vijenci, a potom su se obratili zvaničnici i održan je prigodan umjetnički program.

Početkom Drugog svjetskog rata 1941. godine ustaše su u mjestu Garavice, jednom od najvećih stratišta srpskog naroda u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), pobile 12.000 srpskih civila, a među žrtvama je bio i veliki broj djece.

Prema engleskim obavještajnim podacima, na širem području Bihaća ubijeno je od 14.000 do 14.500 ljudi, a vlasti bivše Jugoslavije su prikrivale masovne pokolje i ubistva Srba zbog proklamovanja ideje bratstva i jedinstva kojom su potpuno izjednačile krvnika i žrtvu.

Obilježavanje 82 godine od stradanja Srba u Garavicama organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.