Obilježene 104 godine od ulaska srpske vojske u Banjaluku

5
Foto: Grad Banja Luka/Facebook

U Banjaluci je, u organizaciji odbora Vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, obilježeno 104 godine od ulaska srpske vojske u ovaj grad.

Program obilježavanja počeo je služenjem parastosa u Hramu Hrista Spasitelja za sve ubijene i poginule civile i vojnike u Prvom svjetskom ratu.

Na spomenik banu Vrbaske banovine Svetislavu Milosavljević u Banjaluci položeni su vijenci povodom obilježavanja 104 godine od ulaska srpske vojske u ovaj grad.

Vijenac su položili predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, izaslanik predsjednika Republike Srpske Radovan Kovačević, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović, konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić i delegacija grada Banjaluka.

Na spomenik banu Milosavljeviću vijence su položili i predstavnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i NOR-a, Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine, gradskih i opštinskih nevalidnih organizacija i građani.

Ulazak srpske vojske u Banjaluku 1918. godine predstavlja veliki istorijski događaj koji je označio slobodu za srpski narod sa ovih prostora nakon viševjekovnog ropstva pod Turcima, te od 1878. godine pod Austrougarskom.

Nakon herojske borbe i proboja Solunskog Fronta 15. septembra 1918. godine, srpska vojska je za 45 dana oslobodila Beograd, a u Banjaluku je ušla 21. novembra 1918. godine.

U Prvom svjetskom ratu poginulo je oko 1,3 miliona Srba, gotovo trećina stanovništva tadašnje Srbije.