Obilježeno 100 godina od osveštanja crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Modriči

7
Foto: SRNA

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služio je jutros liturgiju povodom 100 godina od osveštanja crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Modriči.

Vladika Fotije rekao je da je crkva u Modriči u posljednjih 100 godina živjela životom naroda i kada je bilo dobro narodu tada je bilo je dobro i ovom hramu, a kada je bilo stradanja i ona su bila zajednička.

– Istorija ovog naroda je prepletena sa dugom istorijom hrama u Modriči – rekao je novinarima nakon liturgije episkop Fotije.

On je naveo da je u Drugom svjetskom ratu crkva Uspenja Presvete Bogorodice stradala od NDH i ustaša, da bi u posljednjem ratu, 1992. godine, bila porušena i spaljena.

Vladika Fotije je podsjetio da je obnova crkve počela sa oslobođenjem Modriče 1992. godine i trajala do 1997. kada je obnovljenu crkvu osveštao tadašnji episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije.

– Proslava jubileja je velika pobjeda ovog svetog hrama i naroda koji se kroz istoriju uzidao u ovaj hram i čuva ga do dana današnjeg – rekao je vladika Fotije.

On je naglasio da je potrebno jedinstvo Crkve i naroda, a posebno kada je riječ o svetinjama i očuvanju pravoslavne vjere, ćiriličnog pisma, kulture i postojanja Srba na ovim prostorima.

Foto: SRNA

Načelnik opštine Modriča Jovica Radulović, koji je predsjednik Crkvenog odbora, rekao je da je hram ponos grada i njegovih stanovnika.

– Danas je prilika da se sjetimo svih koji su ugradili sebe u hram i da se podsjetimo na vrijeme kada je crkva stradala zajedno sa narodom – rekao je Radulović.

On je istakao da je obaveza svih koji vode ovu lokalnu zajednicu da budu u slozi sa sveštenstvom i vjerujućim narodom na ovom prostoru.

Starješina crkve Uspenja Presvete Bogorodice protojerej Branko Cvjetković rekao je da je malo gradskih crkava u Eparhiji zvoničko-tuzlanskoj koje su doživjele jubilej, 100 godina od osveštanja.

– Radujemo se da će od danas zaživjeti pojam „Stara crkva u Modriči“, upravo zbog velikog jubileja – rekao je Srni Cvjetković.

Crkvena opština Modriča i sveštenici su povodom jubileja organizovali Duhovne večeri u renoviranom Svetosavskom domu, na kojima je promovisana knjiga „Srpsko srce Johanovo“ autora Veselina Dželetovića, predstavljen drugi broj zbornika „Naša misao“ Udruženja istoričara iz Šamca, te održano predavanje „Srpska epska vertikala u 20. vijeku“ istoričara Nemanje Devića iz Beograda.

Cvjetković je napomenuo da je crkveni život Modriče, po pisanim trgovima, stariji od 170 godina.

– Stara crkva bila je nedaleko od mjesta sadašnje gradske crkve, koju je prije 100 godina izgrađena uz glavni put kroz Modriču, a osveštao ju je tadašnji mitropolit Petar Zimonjić – rekao je Cvjetković.

U porti hrama nakon liturgije upriličen je kulturno-umjetnički program, a u renoviranoj Svetosavskoj sali ručak za goste i vjernike.