Obilježeno 105 godina od ulaska srpske vojske u Banjaluku

8
Foto: Grad Banja Luka/Facebook

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić rekao je danas, povodom obilježavanja 105 godina od ulaska srpske vojske u Banjaluku, da srpska vojska nikada nije zauzimala tuđe teritorije, već je isključivo branila svoje.

– Srpska vojska je branila svoju svoju nejač, svoj živalj, dok su drugi atakovali i htjeli da oduzmu ono što vjekovima pripada srpskom narodu. Srpski borac nikada nije napadao, već je isključivo branio sebe, svoju zemlju i teritorije – rekao je Egić novinarima u Banjaluci.

Egić je naveo da rečenica „Oni ne znaju šta napadaju, a mi znamo koju svetinju branimo“ može sublimirati sve srpske ratove.

– Ponosni smo na srpsku vojsku i tradiciju – rekao je Egić.

On je naveo da se ulazak srpske vojske u Banjaluku 1918. godine obilježava kao istorijski događaj od republičkog značaja u organizaciji odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova vlada Republike Srpske i Srbije.

Nakon parastosa poginulim srpskim i crnogorskim vojnicima u Prvom svjetskom ratu u Hramu Hrista Spasitelja i polaganja vijenaca na Spomenik banu Milosavljeviću, Egić je prisustvovao otvaranju izložbe „Drugi balkanski rat na fotografijama i dokumentima“ autora profesora Dejana Antića koja je povodom obilježavanja 105 godina od ulaska srpske vojske u Banjaluku upriličena u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Foto: Grad Banja Luka/Facebook

Na spomenik banu Milosavljeviću u Banjaluci danas su položeni vijenci i cvijeće u okviru obilježavanja 105 godina od ulaska srpske vojske u ovaj grad 1918. godine.

Vijence su u ime institucija Republike Srpske položili predsjednik Narone skupštine Nenad Stevandić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić i savjetnik predsjednika Srpske Marko Romić.

U ime Vlade Srbije vijenac je položio izaslanik ministra za rada, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Dejan Antić, generalni konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić i poslanik u Skupštini Srbije.

Cvijeće su položile delegacija Narodne skuštine Srpske, poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH, vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Viktor Nuždić, delegacija Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.

Na spomenik su cvijeće položili i predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza ratnih vojnih invalida, Udruženja građana „Veterani Republike Srpske“, Organizacije starješina Vojske Republike Srpske i Udruženja amputiraca „Udas“.

Cvijeće su položili i predstavnici Udruženja žrtava rata Republike Srpske, Saveza logoraša, Udruženja žena žrtava rata i Saveza udruženja boraca NOR-a, te predstavnici gradskih i opštinskih nevladinih organizacija.

Prethodno je služen parastos u Hramu Hrista Spasitelja za sve stradale srpske i crnogorske vojnike i civile u Prvom svjetskom ratu.

Obilježavanje je nastavljeno umjetničkim programom.

Ulazak srpske vojske u Banjaluku 1918. godine predstavlja veliki istorijski događaj koji je označio slobodu za srpski narod sa ovih prostora nakon viševjekovnog ropstva pod Turcima, te od 1878. godine pod Austrougarskom.

U Prvom svjetskom ratu poginulo je oko 1,3 miliona Srba, gotovo trećina stanovništva tadašnje Srbije.

Obilježavanje 105 godina od ulaska srpske vojske u Banjaluku organizuju odbori vlada Srpske i Srbije za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.