Odbojkašice Srbije ponovo u finalu Evropskog prvenstva

8
Foto: CEV

Odbojkašice Srbije plasirale su se u finale Evropskog prvenstva pobjedom nad Holandijom 3:1 u setovima – 25:21, 15:25, 25:22, 25:21. Rival za zlato biće Turska.

U borbi dvije neporažene ekipe na prvenstvu, šampionke svijeta pokazale su hrabrost i borbeni duh u prelomnim momentima. Ono što krasi najbolje timove.

Holandija je igrala vrhunski, u naletima i besprekorno. Ruku na srce, srpske odbojkašice nisu bile na svom nivou, što zbog nekih svojih grešaka, što zbog spremnih rivalki, kojima treba da se „skine kapa“ za prikazanu igru.

Četvrto uzastopno finale izboreno je zahvaljujući preokretima u trećem i četvrtom setu.

Srbija je otvorila meč sigurnim izdanjem u prvom setu. Slijedi ogroman pad srpske selekcije, odnosno izuzetan uspon Holandije, zahvaljujući kom „lale“ dolaze do 25:15 i izjednačenja 1:1.

Činilo je da su Holanđanke taktički spremnije, da se bolje brane i koristile su ubitačno oružje – svoj servis.

Sredinom četvrtog seta, Gvideti ubacuje kapitena Maju Ognjenović umesto Bojane Drče i to se odmah odrazilo na igru. Srbija se vraćala sa zaostatka od četiri poena 16:12 korak po korak, vidjelo se da podižemo nivo igre i da fali taj jedan potez ili poen za preokret.

Zahvaljujući odličnim prijemima Sare Lozo otvorile su se prilike za Bušu i Bošković, pa se nadovezala Jovana Stevanović asom i Srbija dolazi do 19:17.

Blok Ognjenović i Mine Popović podigle su potom Srbiju na 22:18.

Četvrti set i ista priča – silovit start Holanđanki i Srbija koja mora da je sustiže. Ognjenović prikazuje svoju genijalnost sa dva „kuvanja“ za povratak na egal 11:11. Holanđanke odbijaju nalet, stiču plus od četiri poena i tada kreću dobri servisi Bjanke Buše za ponovno primicanje.

Tijana Bošković je pokazala da je najbolja kad je najpotrebnije, u samoj završnici, kad je poenterski držala Srbiju na minimalnom plusu. Aut Palez nam je dao dva poena prednosti 21:19, a nešto kasnije maestralna Ognjenović blokom donosi meč loptu. Bošković snažnim smečom stavlja tačku.

Foto: CEV

U finalu se srpske odbojkašice sastaju sa Turskom, koju predvodi Gvidetijev prethodnik Danijele Santareli.

Za bronzu se bore sada već bivši prvak Italija i Holandija.