Održan pomen žrtvama ustaškog zločina mučki ubijenim u logoru „Jasenovac“

11
Foto: SRNA/Borislav Zdrinja

Na grobnom polju „Košute“ u Spomen-području Donja Gradina u održan je pomen srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama mučki ubijenim u ustaškom logoru „Jasenovac“.

Pomen srpskim žrtvama služilo je sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve. Nakon pomena srpskim žrtava pročitane su jevrejska i romska molitva.

Prisutni su bili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednici Skupština Srpske Nenad Stevandić i Crne Gore Andrija Mandić, premijeri Srpske i Srbije Radovan Višković i Miloš Vučević, ministri u vladama Srpske i Srbije, predstavnici Srpske u zajedničkim institcijama BiH.

Prisustvovali su i ambasadori Izraela za BiH sa sjedištem u Tirani Galit Peleg i Rusije Igor Kalabuhov, predsjednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić, predstavnici diplomatskog kora, Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, gradova i opština u Srpskoj, te nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i potomci žrtava.

Poslije molitvenog pomena predviđeno je obraćanje zvaničnika.

Prethodno su zvaničnici Srpske i Srbije i ostale delegacije položili vijence i cvijeće na grobnom polju „Topole“.

Centralnoj manifestaciji obilježavanja Dana sjećanja u Donjoj Gradini prisustvuje i veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola u Srpskoj, kao i građana. Događaj prate i brojne medijske ekipe iz regiona.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH obilježava se povodom oslobađanja ustaškog logora Jasenovac, jednog od najvećih i najstrašnijih logora smrti u Evropi.

Kao datum obilježavanja uzet je 22. april – dan kada je grupa od 1.075 preostalih logoraša tog dana 1945. krenula u proboj iz logora Jasenovac, a samo njih 127 se domoglo slobode.

Sistem logora smrti takozvane NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina kao najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac formiran je avgusta 1941. godine.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo 20.000 djece.