Okolić: Podžićeve izjave asociraju na rat

8
Foto: SRNA

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić rekao je Srni da ministar odbrane Sifet Podžić često istupa kao da je on vrhovni komandant, a ne Predsjedništvo BiH, te istakao da Podžićeve izjave asociraju na rat, što BiH nije potrebno.

Komentarišući činjenicu da Podžić sve češće istupa u javnosti kao da je vrhovni komandant, Okolić je rekao da i to govori o složenosti i nefunkcionalnosti BiH.

– Ovo što se radi u BiH, u bilo kojoj zemlji svijeta se ne može naći kao primjer. Postoje mnogo toga nakaradnog, mnogo toga u BiH imamo što je paralelizam u odlučivanju i nadležnostima i to je očito i u ovom slučaju – naglasio je Okolić.

Reagujući na Podžićev posljednji istup, Okolić je istakao da BiH nije potrebno svrstavanje na bilo čiju stranu, te da poruke da će se BiH braniti asociraju na rat.

– Ko će se i kako braniti to je pod znakom pitanja i poruke da „ima ozbiljnih hibridnih akcija Rusije na području BiH“ i „branićemo se“ nije dobro koristiti u žargonu sada zato što povlače nešto što BiH ne treba, jer to asocira na rat – ocijenio je Okolić.

On je rekao da je BiH mala zemlja da bi stala na bilo čiju stranu.

– Pametnije bi nam bilo da o sebi vodimo računa i da pokušamo izvući najviše za građane BIH – poručio je Okolić.

On je rekao da je BiH složena zemlja koja ima Oružane snage sastavljene od tri komponente koje su u proteklom ratu bile sukobljene, a sada u istim jedinicama ili kancelarijama zajedno rade ljudi koji su izgubili članove uže porodice.

– To je veliki uspjeh koji se sada pokušava razbiti i povlače se potezi da dođe do određenih tenzija – ocijenio je Okolić.

On je rekao da je za BiH najbolje da radi sve kako bi naredni period provela u miru, te da smatra da se neki nesporazumi mogu riješiti odmah, a neki kasnije.

– Treba postizati konsenzus o svim nesporazumima da bismo ih rješavali, a imamo ih dosta. Treba da se okrenemo budućnosti i vidimo kako ćemo u ovim mutnim i brzim vodama doći do mirnih voda i ostrva na koje se možemo usidriti. Ako se ovako mali budemo previše eksponirali, bojim se da to neće biti dobro – poručio je Okolić.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Sifet Podžić tvrdi da ulazak u NATO ostaje prioritet na kojem će BiH i te kako raditi, kao i to da bi NATO poslao vojnike u BiH u slučaju pokušaja narušavanja teritorijalnog integriteta.

Podžić je za federalne medije izjavio da Rusija već reaguje u BiH, da postoje ozbiljne hibridne akcija Rusije na području BiH, te da će se BiH braniti i da u tome neće biti sama.