Okupili se košarkaši Srbije, Pešiću 16 igrača na prvom treningu

42
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Košarkaška reprezentacija Srbije okupila se u Beogradu pred start kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Na prvom treningu selektor Svetislav Pešić je imao 16 igrača.

Na prvom treningu selektor je imao 16 igrača, dok se danas očekuje dolazak kapitena Miloša Teodosića.

Sedam igrača koji nastupaju u Evroligi, neće biti na raspolaganju za duel sa Letonijom, dok će situacija oko utakmice sa Belgijom biti poznata naknadno.

Dušan Ristić i Nemanja Dangubić svjesni su šta znači nositi dres reprezentacije Srbije.

Srbija kvalifikacije počinje u četvrtak protiv Letonije u Beogradu, a tri dana kasnije gostuju u Belgiji.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Pešić: Da podržite ove koji su na putu da postanu najbolji

Selektor muške košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić izjavio je da sa nestrpljenjem čeka prvi meč kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023. godine protiv Letonije.

Pešić je na treningu u hali “Aleksandar Nikolić” imao 16 igrača, kojima će se pridružiti i Miloš Teodosić, koji je na putu za Beograd.

– Očekujem sa nestrpljenjem utakmicu, ne samo zbog rezultata, već kako će momci da reaguju. Oni su motivisani i ambiciozni, a čim je tako i mene motivišu. To je sve na dosta dobrom nivou. Sigurno da ćemo morati da damo poseban napor i zalaganje da bismo na neki načim kompenzovali nedostatak uigranosti. Borbenost, bacanje za loptu, a za to je potrebna podrška. Da dođe publika, da podrži te mladiće. Lako je podržavati sve najbolje igrače, hajde da podržite ove koji su na putu da postanu najbolji – rekao je Pešić novinarima u Pioniru.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Srbija 25. novembra dočekuje Letoniju u Beogradu od 20 sati u hali “Aleksandar Nikolić”, a tri dana kasnije gostuje Belgiji.

– Igramo protiv ekipe koja se u javnosti sakrila iza Litvanije. U prednosti su u odnosu na nas, jer su zajedno od jula-avgusta. To su igrači koji igraju u inostranstvu, imaju tri -četiri igrača iz Španije, trojicu iz Italije, iz VTB lige…. Momci sa iskustvom i novi momci. Tu je i Kuruc iz Partizana. Oni su već uigrani. Pripremamo utakmicu, pravili smo skauting, vidi se da su dobro uigrana mašina. Za nas će to biti dodatni izazov, Mi za uigravanje nemamo vremena. Pokušavami da budemo racionalnii koliko god je moguće u izboru napada i odbrane i u postavljanju igrača na svoja radna mesta koja imaju u klubovima. I ovako su zbunjeni, pa ne treba još ja da ih zbunjujem – rekao je Pešić.

Selektor je rekao da su Filip Petrušev, Vasilije Micić i Nemanja Nedović pokazali intersovanje da igraju drugi meč kvalifikacija protiv Belgije, ali je mnogo ogrančavajući okolnosti i da će sve to rješavati kada dođe vrijeme.

On je upitan i da li će u narednim ciklusima računati na Vladimira Lučića i Nikolu Kalinića, koji se nisu našli na ovom spisku.

– Ko je lud da na njih ne računa? To su dva najbolja igrača u Evropi na svojim pozicijama. Ne znam da li oni na mene računaju. Sa njima je napravljen razgovor, predstavili smo se jedan drugom. Vrlo je važno, a možda ne znate, naš selektor Piksi ima sve igrače na raspolaganju. I svi igrači koje je pozvao su došli. Pre izvesnog vremena kada su odnosi u evropskoj košarci bili takvi kao sada u fudbalu, kao i kada sam bio selektor, tada igrači koji nisu dosli, a pozvani su, klubovi su bili kažnjavani. Oduzimani su bodovi, novčane kazne. Sada je sve na dobrovoljnoj bazi – zaključio je Pešić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ðurišić: Momci su me baš lijepo prihvatili

Mladi košarkaš Mege Nikola Ðurišić bio je iznenađen kada je vidio svoje ime na spisku selektora Svetislava Pešića.

Ðurišić se našao među 24 igrača koje je Pešić pozvao na pripreme pred kvalifikacione mečeve za Svjetsko prvenstvo 2023. godine protiv Letonije i Belgije.

– Kada sam prvi put pročitao spisak, bio sam šokiran. Nisam očekivao poziv, ali mi je čast što sam ovdje među ovim momcima. Nadam se da ću upasti među 12, daću sve od sebe da tako bude – rekao je Ðurišić Tanjugu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Osim što je među šetoricom igrača koji su prvi put pozvani u seniorski tim, 17-godišnji Ðurišić je i najmlađi među potencijalnim reprezentativcima.

– Momci su stvarno odlični, prihvatili su me baš lepo. Imamo dobar ambijent i nadamo se dobrim rezultatima. Treba dobro da se pripremimo, da naučimo akcije i moramo da imamo enegiju – istče Ðurišić.