Olimpijske igre u Parizu koštaće između tri i pet milijardi evra

8
Foto: skynews.com.au

Olimpijske igre u Parizu ove godine koštaće državu između tri i pet milijardi evra, izjavio je francuski nacionalni revizor Pjer Moskovici.

– Mi još ne znamo tačno koliko će koštati Olimpijske igre. Mi očekujemo da će koštati između tri i četiri ili pet milijardi evra – rekao je on za radio Frans inter.

Račun za svaku Olimpijadu se često povećava u kasnijim fazama priprema kako se pojavljuju nebudžetski troškovi ili su potrebna dodatna sredstva da bi se ubrzali nedovršeni građevinski radovi.

AFP podsjeća da pod prijetnjom štrajkova, francuska Vlada trenutno pregovara o jednokratnim bonusima za zaposlene u javnom sektoru koji će raditi tokom Igara, pri čemu bi samo isplate policiji trebalo da iznose do 500 miliona evra.

Ukupni troškovi Igara u Parizu, uključujući privatni i javni novac, nedavno su procijenjeni na oko devet milijardi evra, u odnosu na planiranih 6,6 milijardi evra kada je grad izabran za organizatora 2017. godine.

Poređenje troškova između Igara je teško zbog nedostatka transparentnosti u vezi sa brojkama i složenosti poređenja investicija u različitim zemljama.

Međutim, u studiji akademika sa Univerziteta u Oksfordu iz 2020. godine zaključeno je da su svake ljetne Igre od 1960. godine bile iznad budžeta, pri čemu su prosječni troškovi vezani za sport na kraju iznosili između dva i tri puta više od prvobitne procjene.

Najozloglašenija prekomjerna potrošnja dogodila su se u Montrealu 1976. i Rio de Žaneiru 2016. godine, gdje su oba grada gotovo bankrotirala, kao i Atina 2004. godine, što je doprinijelo dužničkoj i finansijskoj krizi te zemlje.

Organizatori u Parizu obećali su „trezvene“ igre, uz korištenje postojeće sportske infrastrukture za 95 odsto potreba.

Francuski budžetski deficit je prošle godine skočio na 5,5 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Dug francuskog javnog sektora sada iznosi 110,6 odsto BDP-a, što ovu zemlju čini trećom najzaduženijom zemljom u evrozoni, odmah poslije Grčke i Italije.