Opozvana načelnica opštine Drvar Dušica Runić

333
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Većina odbornika Opštinskog vijeća Drvar opozvala je danas načelnicu opštine Dušicu Runić.

Za opoziv Runićeve glasalo je devet odbornika iz PDP-a, Srpske napredne stranke, DNS-a, Socijalističke partije i HDZ-a 1990.

Kao jedan od razloga za opoziv Runićeve naveli su izostanak komunikacije sa Opštinskim vijećem.

Odbornik Srpske napredne stranke Darko Kajtez optužio je SNSD za izbor Runićeve, a odbornik PDP-a Milan Balaban rekao je kako ona ima „neprihvatljiv stav“.

Odbornici su donijeli i zaključak o formiranju komisije za opoziv načelnika opštine, koju čine Jasna Pećanac iz Socijalističke partije, Berislav Bošnjak iz HDZ-a 1990. i Sanda Prpa iz DNS-a.

Runić: Podobni Srbi ruše srpski korpus u FBiH

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić poručila je nakon što je Opštinsko vijeće izglasalo njen opoziv da to samo može narod da učini, da je riječ o protivzakonitom postupku i da u rušenju srpskog korpusa u Federaciji BiH pomažu podobni Srbi.

– Pozitivne promjene u opštini Drvar ne pogoduju federalnim i kantonalnim vlastodršcima, pa im u rušenju srpskog korpusa u FBiH pomažu podobni Srbi – rekla je Runićeva Srni.

Runićeva je pojasnila da je današnje „izglasavanje opoziva“ direktno kršenje člana 11. Zakona o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika opština u Federaciji BiH koji jasno definiše izuzetke od opoziva i kaže da se taj postupak ne može voditi u godini predviđenoj za lokalne izbore.

– Narod me izabrao, narod me može i opozvati, a ne devet nelegalnih ruku, među kojima je većina, nažalost, sa biografijama koje mogu biti predmet kriminalističke istrage – poručila je Runićeva.

Ona je istakla i da je grupa „grabežljivaca“ uslovljava da se podnese nacrt budžeta kako bi oni mogli krčmiti obezbijeđena dva miliona KM za kapitalne investicije.

– Meni su povjerenje dali građani Drvara i moja je dužnost da štitim njihove interese i da se borim za održiv Drvar – rekla je Runićeva.

Za ovaj postupak Runićeva je rekla da je tipičan primjer vladavine bezakonja u Federaciji BiH.

Ocijenila je da je samoprozvana opštinska većina sklona kršenju i pravilnika i zakona, te napomenula da se kantonalno i federalno pravosuđe više od mjesec dana oglušuje o prigovore legalno izabranog načelnika opštine, što dokazuje položaj u kome se ona trenutno nalazi.

– Tvrdim da je na spornoj sjednici strogo prekršen Poslovnik o radu opštinskog vijeća Drvar, da je sjednica održana bez utvrđenog kvoruma za rad i da prije saziva sjednice nije održan kolegijum – rekla je Runićeva.