Orban: Brisel je „loša savremena parodija“

12
Foto: REUTERS/Bernadett Szabo

Mađarski premijer Viktor Orban započeo je svoju kampanju za izbore za Evropski parlament sljedeće godine oštrim kritikama na račun lidera bloka, nazvavši Brisel „lošom savremenom parodijom“ za koju je rekao da se još uvijek može popraviti.

Nepovjerenje prema Orbanu raste u Briselu nakon nesuglasica u posljednjih 13 godina u vezi sa pravima homoseksualaca, pitanjem migranata u Mađarskoj,kao i pooštravanjem kontrole nad nevladinim organizacijama, akademicima, sudovima i medijima.

– Istorija se ponekad ponavlja. Srećom, ono što je prvo bila tragedija, drugom prilikom je u najboljem slučaju komedija – rekao je Orban pristalicama u govoru povodom godišnjice neuspjele mađarske pobune protiv sovjetske vlasti 1956. godine.

On je rekao da je Moskva bila tragedija, a Brisel je samo loša savremena parodija.

– Čak i da Brisel svira, mi plešemo po svom ukusu. A ako ne želimo, nećemo da igramo – rekao je Orban, izazvavši aplauze svojih pristalica.

On je rekao da je Moskva bila nepopravljiva, ali Brisel i EU još uvijek mogu da se poprave.

– Sadašnji lideri bloka nisu uspjeli da zaštite bezbjednost, slobodu i blagostanje Evrope – istakao je Orban.

EU je obustavila isplatu finansijskih sredstava Mađarskoj od više milijardi evra zbog zabrinutosti za vladavinu prava, što je iskomplikovalo napore Orbana da izvuče privredu iz do sada najduže tehničke recesije.

Orban je, takođe, izazvao kritike SAD i EU zbog rukovanja sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Kini prošle sedmice.