Orban iznenada u Kijevu

8
Foto: @clashreport/X

Mađarski premijer Viktor Orban došao je danas u Kijev na razgovore sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, rekao je Orbanov portparol.

Orban i Zelenski su razgovarali o šansi za stvaranje mira i aktuelnim pitanjima mađarsko-ukrajinskih bilateralnih odnosa, rekao je Bertalan Havasi za Rojters.

Informaciju je objavio na društvenoj mreži Iks i portparol mađarske vlade Zoltan Kovač .

Posjeta Orbana, otvorenog kritičara zapadne vojne pomoći Ukrajini, dolazi dan nakon što je Mađarska preuzela rotirajuće predsjedavanje Sjavetom Evropske unije.

Orban Zelenskom: Primirje bi ubrzalo pregovore s Rusijom

Mađarski premijer Viktor Orban poručio je u Kijevu predsjedniku Volodimiru Zelenskom da bi primirje pomoglo da se ubrzaju pregovori s Rusijom.

Orban je na konferenciji za novinare sa Zelenskim rekao da je zamolio ukrajinskog predsjednika da razmisli o „brzom prekidu vatre“ koji bi mogao da ubrza mirovne pregovore.

Rekao je i da bi Mađarska željela da ima mnogo bolje bilateralne odnose sa Ukrajinom i da je njegova zemlja spremna da učestvuje u modernizaciji ukrajinske ekonomije.

Foto: president.gov.ua

Kijev i Budimpešta pripremaju bilateralni sporazum

Mađarska želi da potpiše globalni sporazum o saradnji sa Ukrajinom i učestvuje u modernizaciji njene ekonomije, izjavio je premijer Viktor Orban na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu.

Najprije je napomenuo da je sastanak sa ukrajinskim liderom zakasnio i da postoji mnogo pitanja između dvije zemlje koja treba da se riješe i o kojima se razgovaralo prethodnih godina.

– Došao sam ovamo sa ciljem da napredujem u rješavanju ovih bilateralnih pitanja – naglasio je Orban.

Foto: president.gov.ua

Zelenski je rekao da dokument koji će rešiti razlike između Ukrajine i Mađarske može da se zasniva na pristupu ogledala.

– Generalno, sadržaj našeg dijaloga o svim današnjim pitanjima može postati osnova za budući bilateralni dokument između naših država, koji će regulisati sve naše međusobne odnose, može se zasnivati na ogledalnom pristupu bilateralnim odnosima Ukrajine i Mađarske, koji će omogućiti našim narodima da uživaju u svim prednostima jedinstva – naglasio je Zelenski.

Prema njegovim rečima, tokom razgovora sa Orbanom dogovoreno je da će timovi nastaviti da rade na detaljima zajedničkih rešenja.

Foto: president.gov.ua

Orban obećao da će otvoriti ukrajinsku školu u ​​Mađarskoj

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski i premijer Viktor Orban dogovorili su se o otvaranju prve ukrajinske škole u ​​Mađarskoj.

– Danas smo gospodin premijer Orban i ja razgovarali o svim najosnovnijim pitanjima naših susjedskih odnosa: trgovini, prekograničnoj saradnji, energetskim pitanjima, danas smo razgovarali o humanitarnoj sferi, svemu što se tiče života naših ljudi u Ukrajini i Mađarskoj. Posebno je razgovarano o otvaranju prve ukrajinske škole u ​​Mađarskoj. Hvala, Viktore – rekao je Zelenski.

Foto: president.gov.ua

Kremlj: Nemamo nikakva očekivanja od Orbanove posjete Kijevu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Moskva nema nikakva očekivanja od posjete premijera Mađarske Viktora Orbana Kijevu.

– Ne očekujemo ništa i vjerovatno nije na nama da komentarišemo ovu temu – rekao je Peskov, prenio je Tas.

Dodao je da je Mađarska juče preuzela predsjedavanje Evropskoj uniji.

– Jasno je da Mađarska mora da izvršava svoje obaveze. Zato smatram da je, u konkretnom slučaju, naglasak na Orbanovim obavezama koje su u interesu Brisela, umjesto mađarskih nacionalnih interesa – naveo je Peskov.

Istakao je da je „Orban dobro poznat kao političar koji zna da odbrani interese svoje zemlje na pravi način“.