Orban: Krajnje je vreme da Zapad nauči da se ne može živjeti u lažima

11
Foto: N1

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da je Mađarska danas glas naroda Evrope i jedina zemlja koja iznosi mišljenje u ime Mađara i zapadnih Evropljana, dok s druge strane Zapad mora da nauči da ne može živjeti u lažima.

– Došlo je vrijeme za promjene u Evropi i da Evropljani vrate evropske institucije – istakao je Orban na konferenciji o suverenitetu na Institutu za političke studije Sazadveg koji je osnovan prije 30 godina.

Orban je naveo da je u trenutku osnivanja te insitucije bio na istoj strani sa američkim finansijerom Džordžom Sorošem, koji je takođe „podržavao antikomunističke aktivnosti“.

– Tada još nije bilo jasno da on želi da bude taj koji će vladati srednjom Evropom umjesto komunista i Sovjeta – rekao je premijer.

Orban je naveo da toga tada nije bio svjestan, ali da Soroš sada više ne krije svoje planove.

– On je srušio britansku funtu, preplavljuje Evropu migrantima, otvoreno će reći da nacionalne granice treba ukinuti i evropskim zemljama oduzeti suverenitet – dodao je.

Prema njegovim riječima, Mađarska ne može biti suverena sve dok javnim razmišljanjem dominira „liberalna hegemonija“.

– Ono što želimo je pluralizam u Mađarskoj. Na Zapadu ovo nisu razumjeli; tamošnje javno mišljenje nije u stanju da izađe iz liberalnih okvira – dodao je on.

Kako je ocijenio, mađarski politički sistem je bliži demokratskom načinu razmišljanja nego zapadnoevropski.

– Liberali ne mare za narod, njihovo razmišljanje se fokusira na ideologiju, a ne na zajednicu ljudi – dodao je on.

Orban je rekao da je međunarodni uticaj Mađarske „veći od njene stvarne težine“ jer Evropljani, kako je naveo, sada mogu da izraze svoje mišljenje preko Mađarske.

– Krajnje je vrijeme da Zapad nauči da ne možete živjeti u lažima jer će vas to razboliti i uništiti – zaključio je Orban.