Orban: Neprihvatljiva i nečuvena odluka Evropskog suda pravde da kazni Mađarsku

19
Foto: Attila Kisbenedek/AFP

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da je današnja odluka Evropskog suda pravde da kazni Mađarsku u iznosu od 200 miliona evra i dodatnih milion evra dnevno zbog politike migracija nečuvena i neprihvatljiva.

Orban tvrdi u objavi na platformi „Iks“ da je Mađarska kažnjena zbog, kako je naveo, odbrane granica EU.

– Izgleda da su ilegalni migranti važniji briselskim birokratama od evropskih građana – naveo je Orban.

Mađarska će morati da plati kaznu u iznosu od 200 miliona evra zbog nesprovođenja promjena u svojoj politici postupanja prema migrantima i tražiocima azila, saopštio je danas najviši sud EU, Evropski sud pravde.

Sud je naveo da će Mađarska, koja je ranije odbila da izvrši sudsku presudu iz 2020. godine, takođe morati da plaća kaznu od milion evra dnevno dok u potpunosti ne primijeni predviđene mjere, prenio je Rojters.

Sud EU ističe da Mađarska nije preduzela mjere da bi se uskladila sa presudom iz 2020. godine u vezi sa pravima podnosilaca zahtjeva za međunarodnu zaštitu da ostanu u Mađarskoj do konačne odluke o njihovoj žalbi protiv odbijanja njihove prijave, kao i protjerivanja državljana trećih zemalja koji ilegalno borave u toj državi.

Mađarska vlada je ranije tvrdila da je presuda iz 2020. godine sporna jer je već zatvorila tzv. tranzitne zone i pooštrila pravila koja zabranjuju buduća podnošenja zahtjeva za azil.

Evropska komisija (EK) podnijela je drugu prijavu protiv Mađarske sudu EU početkom 2022. godine, navodeći da Mađarska nije preduzela sve neophodne mjere da bi postupila u skladu sa presudom iz 2020. godine.