Orban: Odlični odnosi sa Republikom Srpskom, Mađarska protiv upotrebe sankcija

17
Foto: miniszterelnok.hu

Odnosi Mađarske i Republike Srpske su odlični i obje strane čine sve da ojačaju saradnju, istakao je mađarski premijer Viktor Orban.

– Mađarska se snažno protivi upotrebi sankcija u slučaju BiH i Srba u BiH koje zbog svoje kontraproduktivne prirode mogu dovesti do eskalacije tenzija – saopšteno je iz pres-službe mađarskog premijera nakon njegovog sastanka sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom.

Orban je na sastanku jasno stavio do znanja da je očuvanje stabilnosti zapadnog Balkana izuzetno važno za bezbjednost Mađarske i EU, rekao je agenciji MTI portparol mađarskog premijera Bertalan Havaši.

Na sastanku je istaknuto da su odnosi Mađarske i Republike Srpske odlični i da se čini sve da se saradnja ojača, što se ogleda i u zajedničkim započetim projektima.

– Razgovarano je o tome da mađarske kompanije imaju značajan investicioni i komercijalni potencijal u finansijskom sektoru, energetici i telekomunikacijama koji namjeravaju da iskoriste u BiH – rekao je Havaši.

Prema njegovim riječima, mađarski premijer je izrazio nadu da će BiH u narednom periodu napredovati u procesu evropskih integracija.

– Cilj je da tokom mađarskog predsjedavanja EU u drugoj polovini 2024. godine integracija regiona zapadnog Balkana dobije posebnu pažnju u EU – dodao je Havaši.