Orban: Potrebna promjena rukovodstva evropskog bloka

8
Foto: Viktor Orban

EU je potrebno novo rukovodstvo jer su se aktuelni najviši zvaničnici bloka pokazali kao potpuno neuspješni, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je istakao da namjerava da „dođe i preuzme Brisel“, ponovivši svoje ranije upozorenje da će sa svojim saveznicima da „okupira“ ključne institucije EU kako bi unio promjene u blok.

– Sada imamo liderstvo u EU sa nekim velikim projektima koje su sami odabrali kao što su zelena tranzicija, Instrument za oporavak i otpornost (RRF), migracija, rat u Ukrajini i politika sankcija, i svi su propali – rekao je Orban u Evropskom parlamentu.

Tokom rasprave sa bivšim poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim i liderom francuske partije Nacionalni skup Fabrisom Leđerijem, Orban je istakao da aktuelno rukovodstvo EU mora da ide, ističući da su potrebni novi lideri.

Prema njegovim riječima, vladavina prava i sistem uslovljavanja koji je stvorilo sadašnje rukovodstvo EU pokazalo se kao instrument političke ucjene i to po sistemu – „ako se ne ponašate kako očekujemo, nećete dobiti novac“.

Orban je podsjetio da Mađarska nije dobila „nijedan peni“ od RRF-a jer je predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen otvoreno izrazila nezadovoljstvo oklijevanjem i nespremnošću Budimpešte da prihvati migrante i protivljenjem rodnoj politici bloka.

– Zelena tranzicija EU propala je jer je išla protiv ekonomskih i industrijskih interesa bloka. Prelazak na klimatsku neutralnost ne bi trebalo da bude politički motivisan, inače će uništiti konkurentnost evropske privrede. Takva je situacija danas – istakao je Orban.

Govoreći o ratu u Ukrajini, ocijenio je da je došlo vrijeme da Brisel definiše šta treba da uradi o pitanju rata kako bi se pronašlo rješenje za krizu i spriječile slične situacije u budućnosti.

– Čak i gestovi dobre volje mogu da prouzrokuju poteškoće za evropsku ekonomiju, kao što su nedavni protesti farmera u Poljskoj, Francuskoj, Njemačkoj i drugim državama, djelimično uzrokovani preferencijama koje je EU dala ukrajinskim dobavljačima hrane – upozorio je Orban.

Prema njegovim riječima, pitanje pomoći Kijevu treba što je više moguće odvojiti od pitanja pridruživanja Ukrajine EU.