Orban: Ukrajina nije potpisala mirovni sporazum sa Rusijom zbog pritiska SAD

2
Foto: Viktor Orban

Budimpešta iz diplomatskih i obavještajnih izvora zna da Ukrajina, po nalogu Sjedinjenih Američkih Država, nije potpisala prijedlog mirovnog sporazuma u Istanbulu u martu 2022. godine, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

Prema njegovim riječima, u diplomatskom svijetu dobro je poznato ono što je ranije izjavio bivši njemački kancelar Gerhard Šreder o pregovorima Rusije i Ukrajine u martu 2022. godine, iako to zvanične njemačke vlasti nisu potvrdile.

– Znamo iz raznih izvještaja i obavještajnih izvora da je 2022. godine u Istanbulu, gdje su održani zatvoreni pregovori, postojao sporazum, koji, prema diplomatskim glasinama, Ukrajinci nisu potpisali po instrukcijama SAD – rekao je Orban za radio Košut.

Ranije je Šreder izjavio da je Kijev bio spreman da pristane na mirovni sporazum sa Rusijom u martu 2022. godine, ali to nije ostvareno zbog pritiska Vašingtona.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je ranije za RT Arabik da Rusija ima političku volju i spremnost za dijalog sa Kijevom, ali za to nema osnova.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski ocijenio je da pregovori između Moskve i Kijeva nisu mogući dok se ruska vojska nalazi na teritoriji Ukrajine.