Orban upozorava: Mađarska i Srbija bi napad na „Južni tok“ smatrale povodom za rat

15
Foto: Attila Kisbenedek/AFP

Mađarska i Srbija su nakon dizanja u vazduh gasovoda „Sjeverni tok“ upozorile da će zadiranje na rute koje koriste za dopremanje ruskog gasa smatrati povodom za rat, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban u razgovoru sa američkim novinarom Takerom Karlsonom.

Kako je rekao, Mađarska je odmah okvalifikovala izvođenje iz stroja „Sjevernog toka“ kao teroristički akt, a odsustvo tako oštre reakcije Njemačke nazvao je „ispoljavanjem deficita suvereniteta“.

– Mi Mađari odmah smo jasno stavili do znanja da postoji još jedan gasovod – ne „Sjeverni tok“, već „Južni tok“, kojim gas dolazi iz Rusije duž južnog koridora – Tursku, Bugarsku, Srbiju i Mađarsku. Zajedno sa premijerom Srbije jasno sam stavio do znanja da, ako neko želi da sa južnim koridorom uradi isto što je urađeno sa sjevernim, onda ćemo to smatrati kao povod za rat, teroristički napad i odmah ćemo reagovati – naglasio je Orban.

Poručuje, „zato nemojte to da radite“.

– Možda to možete da radite sa Nijemcima, ali ne možete sa ovim regionom – kaže on.

Orban nije precizirao kome je upućeno upozorenje, rekavši samo da se ne radi o Rusiji.

Karlson je, sa svoje strane, rekao da mu se čini „veoma jasno“ da je „Sjeverni tok“ prošle godine digla u vazduh administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena, bilo direktno ili indirektno.