Organizacija starješina Vojske Republike Srpske: Jedinstvom i u miru sačuvati Srbe i Srpsku

16
Foto: Vojska Republike Srpske

Organizacija straješina Vojske Republike Srpske (VRS) poručila je da je i danas, kao i prije 32 godine, potrebno svesrpsko jedinstvo, pamet i hrabrost da na demokratski način i u miru, koristeći univerzalne principe o ljudskim pravima i slobodama, budu odbranjeni i sačuvani srpski narod i Srpska.

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske poziva sve relevantne društvene i političke faktore u Republici Srpskoj da obezbijede bezuslovno jedinstvo na očuvanju svoje države i slobode srpskog naroda, koje nema bez Srpske.

U saopštenju iz ove organizacije ističe se da su napadi na Republiku Srpsku danas jednako snažni i opasni kao i u godinama njenog stvaranja.

– Udruženim zajedničkim poduhvatom struktura i predstavnika bošnjačkog naroda u Federaciji BiH, OHR-a, dijelom takozvane međunarodne zajednice oličene, prije svih, u ambasadama SAD, Velike Britanije i Njemačke i dijelom domaćih izdajnika i plaćenika, pokušava se na svaki mogući način, a posebno primjenom sile i urušavanjem međunarodnog prava, potpuno urušiti izgrađena ustavno-pravna struktura Republike Srpske, ali samim tim i BiH – saopšteno je iz Organizacije starješina VRS.

Starješine Vojske Republike Srpske naglasile su da su ove namjere posebno intenzivirane u prethodnoj i ovoj godini kroz brutalne nasrtaje na imovinu Republike Srpske i njene institucije, prije svih predsjednika Republike Milorada Dodika i Narodnu skupštinu Srpske.

– Na današnji dan prije 32 godine formirana je Skupština srpskog naroda u BiH, što predstavlja jedan od najznačajnijih događaja u istoriji srpskog naroda na ovim prostorima u posljednja dva vijeka. Zahvaljujući vizionarstvu i hrabrosti najumnijih predstavnika srpskog naroda – tada su stvoreni temelji za izgradnju države srpskog naroda na srpskoj zemlji Republike Srpske – podsjetile su starješine.

Oni su naveli da su jedinstvo srpskog naroda i tadašnjih predstavnika vlasti Srba u BiH stvorili sve pretpostavke za stvaranje Republike Srpske, a kasnije je jedinstvom Vojske Republike Srpske i srpskog naroda Srpska sačuvana i odbranjena do danas.

Skupština srpskog naroda u BiH osnovana je 24. oktobra 1991. godine čime je počelo konstituisanje Srpske.

Na toj prvoj sjednici raspisan je plebiscit i usvojena Deklaracija o ostajanju srpskog naroda u zajedničkoj državi Jugoslaviji.

Referendum na kome su se Srbi izjasnili o ostanku u Jugoslaviji održan je 9. i 10. novembra 1991. godine.

Srpski poslanici smatrali su tada da je osnivanje Skupštine srpskog naroda u BiH i konstituisanje Republike Srpske bilo potrebno za očuvanjem identiteta i državnosti Srba u BiH.

Poslanici Narodne skupštine su 9. januara 1992. godine usvojili Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH i taj dan se u Republici Srpskoj obilježava kao Dan Republike.

Narodna skupština je 28. februara 1992. godine donijela Ustav, kao utemeljenje pravne moći, sigurnosti, legaliteta i legitimiteta Republike Srpske.