Otkriven spomenik Meši Selimoviću

24
Foto: iskra.co

Spomenik piscu Meši Selimoviću, rad poznatog vajara Zorana Kuzmanovića, otkriven je danas u Andrićgradu.

Spomenik su otkrili srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, proslavljeni režiser Emir Kusturica,književnik Matija Bećković i profesor Milo Lompar u okviru „Vidovdanskih svečanosti“ na Trgu Nikole Tesle.

Foto: iskra.co

Dodik: Selimović dobio trajno mjesto sa ostalim velikanima

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik učestvovao je danas u otkrivanju spomenika Meši Selimoviću u Andrićgradu i tom prilikom poručio da je pisac danas dobio trajno mjesto zajedno sa ostalim velikanima.

– Dobio je mjesto gdje ćemo se okupljati svake godine sa novim sadržajima i svim onim što je potrebno da ne bismo zaboravili na sebe“, rekao je Dodik koji je u Andrićgrad došao na obilježavanje „Vidovdanskih dana“.

Dodik je poručio da je važno držati se svojih velikana i svoje istorije.

– Važno je da se ovdje okupimo i budemo zajedno sa Republikom Srpskom i njenom snagom – poručio je Dodik i zahvalio svima koji su doprinijeli današnjem činu, a posebno skulptoru Zoranu Kuzmanoviću.

Dodik je podsjetio na na sve ono što je prethodilo stvaranju Andrićgrada.

– Ja sam svjedok napora jednog velikog čovjeka da realizuje veliku ideju. To je Emir Kusturica koji se usudio da otpočne i izgradi Andrićgrad – rekao je Dodik.

Foto: iskra.co

On je istakao da je Andrićgrad trajni beleg i trajna osnova za kulturno-umjetničku destinaciju.

– Nemam riječi zahvalnosti za takvo nešto. Znam za sve izazove, za sve probleme i kada smo jedan drugoga i neke oko nas smirivali, koliko je to bilo teško – rekao je Dodik.

On je istakao da je ponosan na Kusturicu jer je uspio da pobijedi i sebe i omogući da se dođe do momenta kada Andrićgrad postaje stanište za neke od najvažnijih ljudi u srpskoj istoriji.

Spomenik su zajednom sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom otkrili proslavljeni režiser Emir Kusturica, pjesnik Matija Bećković, i profesor Milo Lompar.