Ozvaničen završetak prve dionice auto-puta na koridoru „Pet ce“

41
Foto: SRNA

Na lokaciji Kostajnica, kod Doboja, održana je ceremonija ozvaničenja završetka izgradnje prve dionice auto-puta na panevropskom koridoru „Pet ce“, dužine oko šest kilometara, čija je izgradnja počela sredinom 2019. godine.

Svečanosti su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministri u Vladi Republike Srpske, ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara Vojin Mijatović.

Prisutni su bili i šef kooperacija pri Delegaciji EU u BiH Stefano Elero, direktor EBRD-a u BiH Manuela Nisl, vršilac dužnosti direktora preduzeća „Autoputevi Republike Srpske“ Slobodan Stanarević, gradonačelnik Doboja Boris Jerinić.

Riječ je o dionici na pravcu od petlje „Tovira“ do petlje „Kostajnica“ za koju je EU obezbijedila grant od 15 miliona evra, dok je za ovaj panevropski projekat izdvojeno čak 500 miliona evra bespovratnih sredstava.

Projekat je finansiran kreditnim sredstvima EBRD-a, kao i grant sredstvima EU. Izvođač radova bila je kompanija „Integral inženjering“ iz Banjaluke.

Dužina koridora „Pet ce“ na teritoriji Republike Srpske je oko 45 kilometara i pruža se u pravcu sjevere-jug, od Vukosavlja do Doboja.

Koridor „Pet ce“, posebno njegov južni krak, prema Federaciji BiH, najvećim dijelom prolazi kroz područje grada Doboja, kojem dodatno daje na značaju kao saobraćajnom čvorištu Republike Srpske.

Realizaciju projekta izgradnje auto-puta na koridoru „Pet ce“ u BiH od samog početka finansijski podržavaju Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka.