Pacijentima iz Srpske dostupne sve zdravstvene ustanove u Srbiji

40
Foto: SRNA

Za pacijente iz Republike Srpske kojima su iscrpljene mogućnosti liječenja u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj, zahvaljujući danas potpisanom sporazumu u Beogradu, biće dostupne sve zdravstvene ustanove koje djeluju u okviru zdravstvenog sistema u Srbiji, rekao je direktor Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) Srpske Dejan Kusturić.

Kusturić je rekao da su jednakost u liječenju i mnogo bolja dostupost zdravstvene zaštite ključne odrednice sporazuma o saradnji iz oblasti zdravstvenog osiguranja između Republike Srpske i Srbije koji je danas potpisan, saopšteno je iz FZO.

Sporazum su potpisali ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić, ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske Dejan Kusturić i direktor Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja Srbije Sanja Radojević Škodrić.

Kusturić je podsjetio da su do sada pacijenti iz Srpske upućivani samo u one zdravstvene ustanove izvan Srpske koje su imale ugovor sa FZO, dodavši da bi ovaj sporazum trebalo da omogući bolji kvalitet liječenja, kao i veći izbor zdravstvenih usluga.

– Sa jednakošću i istim tretmanom pacijenata očekujemo i kraće čekanje na operacije, a znamo da je vrijeme najvažniji faktor efektnog liječenja. Pogodnost se ogleda i u jedinstvenim, dosta povoljnijim cijenama liječenja naših osiguranika u Srbiji, pa očekujemo i mnogo manje troškove za liječenje izvan Srpske – rekao je Kusturić.

Foto: SRNA

Prema njegovim riječima, manji troškovi znače samo jedno – više novca koji ostaje u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj kao podrška unapređenju razvoja zdravstvenog sistema.

Iz FZO Srpske napominju da će, kao i do sada, pravo na liječenje u zdravstvenim ustanovam u Srbiji biti omogućeno onda kada se to liječenje ne može sprovesti u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, na preporuku zdravstvene ustanove iz Srpske.

– Dakle, procedura upućivanja ostaje ista i to onda kada se liječenje ne može sprovesti u zdravstvenim ustanovam u Srpskoj. O prijedlogu upućivanja odlučuje stručna komisija Fonda – pojašnjavaju u FZO.

Šeranić: Prvo iskoristiti kapacitete Srpske, pa onda usluge Srbije

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas Srni, nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji u oblasti zdravstvenog osiguranja Srpske i Srbije, da je cilj da budu iskorišteni kapaciteti Srpske u oblasti zdravstvenog osiguranja, a potom usluge zdravstvenih ustanova u Srbiji, shodno povoljnim uslovima koje dobijaju pacijenti iz Srpske za liječenje.

Šeranić je naveo da Sporazum daje osnov za dalje aktivnosti po pitanju saradnje fondova zdravstvenog osiguranja i liječenja pacijenata u Srbiji iz Republike Srpske.

– Shodno aktivnostima koje je Srbija imala po pitanju svog zdravstvenog sistema, tražili smo najbolji mogući način da organizujemo liječenje svojih pacijenata, kao i da standardizujemo cijene usluge koje za naše pacijente plaća Fond zdravstvenog osiguranja Srpske – rekao je Šeranić.

Foto: SRNA

Šeranić je zahvalio zvaničnicima Srbije na podršci u vezi sa svim onim što će se u narednom periodu realizovati kada je riječ o liječenju pacijenata iz Republike Srpske u Srbiji.

On je dodao da će u narednom periodu Fond zdravstvenog osiguranja Srpske zajedno sa republičkim Fondom zdravstvenog osiguranja Srbije dogovoriti metodologiju utvrđivanja tačnih cijena usluga zdravstvenih ustanova u Srbiji, a koje se ne mogu pružiti u Srpskoj.

U Beogradu je danas potpisan Sporazum o saradnji u oblasti zdravstvenog osiguranja između Srpske i Srbije, a koji će omogućiti pacijentima iz Srpske liječenje u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji, a ne samo onima sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ima potpisan ugovor.

Sporazum su potpisali ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar, direktor fonda zdravstvenog osiguranja Srpske Dejan Kusturić i direktor Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja Srbije Sanja Radojević Škodrić.