Parastos u Donjoj Gradini 12. maja, memorijalna akademija dan ranije

11
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Centralna manifestacija povodom obilježavanja 79 od proboja logoraša iz ustaškog koncentracionog logora Jasenovac i njegovog najvećeg stratiša Donje Gradine biće održana 12. maja u Spomen-području Donja Gradina, odlučeno je danas na sastanku Organizacionog odbora opštine Kozarska Dubica za pomen žrtvama zločina-genocida Nezavisne Države Hrvatske.

Sastankom je predsjedavao predsjednik Skupštine opštine Vladimir Rokić, a prisustvovali su predstavnici lokalnih institucija, organizacija, ustanova i službi kako bi se obezbijedilo da se izvrše adekvatne pripreme na lokalnom nivou, uključujući regulaciju saobraćaja, uređenje prilaznih puteva i kompleksa Spomen-područja Donja Gradina, kao i učešće građana i učenika osnovnih i srednjih škola.

Potvrđeno je da će 12. maja od jutarnjih časova biti zatvoren saobraćaj na međunarodnom graničnom prelazu Donja Gradina-Jasenovac, a da će se saobraćaj prema Donjoj Gradini odvijati u jednom smjeru.

Dan ranije, 11. maja, u Domu kulture u Kozarskoj Dubici biće održana Memorijalna akademija pod nazivom „Tuga koja traje cijeli život“.