Parežanin: „Spartanci“ se ne vide, Pokret za pravdu i red je jedan čovjek bez ideologije i infrastrukture

80
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Bivši prvi saborac Nebojše Vukanovića, Vidomir Parežanin, analizirao je opoziciju u Republici Srpskoj. Do detalja je rekao sve što misli o svom drugu i saborcu Vukanoviću, piše Faktor magazin.

Rekao je da je Nebojša Vukanović još prije dvije godine otkrio da želi da bude kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH.

– Ukoliko je Nebojša Vukanović hteo kandidaturu, a znam sasvim pouzdano da jeste, morao je intenzivno raditi na razvoju sopstvene infrastrukture, koja se tek od skora počela nekako stvarati, ali je u odnosu na SDS-u minorna. Pre skoro dve godine sam mu rekao, kada mi je saopštio da želi da bude kandidat opozicije za srpskog člana Predsedništva BiH, da je to ozbiljan „projekat“ i da treba raditi u svemu drugačije nego do tada. Naravno da me nije poslušao, ni dan-danas ne razume da u politici neformalne liste „čudno strukturirane“ nisu dugog veka. U našem političkom prostoru birači se ne identifikuju toliko sa političarima koliko sa političkim organizacijama, jer snaga neke politike je neuporedivo viša u snazi političke organizacije, nego u pojedincu. Svakako najviše u ideologiji, a Vukanovićev pokret je za sada još uvek bez jasne ideologije. Tačno je da narod daje glasove, ali ih prikuplja stranačka infrastruktura. Kome to nije jasno, ne treba da se bavi politikom – napisao je Parežanin.

Tvrdi da je Vukanoviću ukazivao da ga SDS neće nikada iskreno podržati niti bilo koja druga opozciona stranka.

Upozorio je Vukanovića na ono što se i vidi u javnosti – Pokret za pravdu i red je društvo jednog lica.

– Članovi Pokreta za pravdu i red bi trebalo (to sam stalno naglašavao kada sam bio u pokretu) ozbiljno da se zapitaju zašto u javnosti se niko iz Pokreta ne prepoznaje osim Vukanovića i zašto je Vukanović jedina i 100 odsto personifikacija Pokreta. Zašto „spartanci“, kako ih Vukanović naziva, se nigde ne vide, osim ponegde i pokoji od njih i to na lokalnom nivou. Prema mome mišljenju, razlozi svakako leže u koncepciji organizacije Pokreta, iako to objektivno Nebojša Vukanović teško da može blagovremeno razumeti – kaže Parežanin.

Dometi Nebojše Vukanovića su ograniičeni, hiruški precizno analizira Parežanin, jer se racionlana politika nigdje ne vodi na način kako to zagovara Vukanović.

Zaključuje kako je Vukanović premlad da bude kandidat za člana Predsjedništva BiH.

On dodaje „da je SDS kandidovao bilo koga izvan stranke, bilo bi to, bez ikakve dileme, samoubistvo posle racionalnog razmišljanja i planiranja, sa trajnim nepopravljivim posledicama“.

– Nebojša Vukanović bi napokon trebao da zna, kao što sam već napisao, da nije očekivano, pogotovu nije normalno, da od celog Pokreta za pravdu i red, birači, manje-više, prepoznaju samo njega. Takođe bi trebalo da zna da popularnost nekog političara ne podrazumeva istovremeno usaglašenost nečijih uverenja sa razlozima za verovanje, a nečijih postupaka sa razlozima za delovanje, u donošenju političkih odluka. Još više bi trebao da zna da u politici treba ići znatno više sa razumom i pragmatizmom nego sa emocijama – između ostalog napisao je Parežanin.

Vidomir Parežanin nedvano je isključen iz Pokreta jer je javno komentarisao tribinu dijela opozicije u Trebinju.