Parlamentarna skupština usvojila izvještaj kojim se preporučuje članstvo Prištine u Savjetu Evrope

17
Foto: Parlamentarna skupština Savjeta Evrope

Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope (PS SE) usvojila je nacrt izvještaja Dore Bakojani, u kojem se preporučuje da se Prištini odobri da postane član Savjeta Evrope. Za prijem je glasao je 131 od 171 prisutnog člana PS SE, 29 je bilo protiv, a 11 je bilo uzdržano.

Tzv. država Kosovo je kandidaturu za članstvo podnijela prije dvije godine, a prihvaćena je na sjednici aprila prošle godine.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope uputiće preporuku za prijem Komitetu ministara spoljnih poslova, koji donosi konačnu odluku i to dvotrećinskom većinom ministara ili ambasadora koji ih predstavljaju i koji su prisutni u trenutku glasanja.

Sastanak Komiteta ministara trebalo bi da bude održan od 16. do 17. maja u Strazburu.

Pilja: PS SE usvajanjem preporuke Dore Bakojani pogazila sve norme međunarodnog prava

Šefica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope rekla je da je PS SE usvajanjem preporuke da se tzv. Kosovu odobri članstvo u Savjeta Evrope donela sramotnu odluku i da je ta institucija time pogazila sve norme međunarodnog prava.

– Ovo nije ništa konačno, već je to mišljenje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope i sad ćemo da vidimo da li će to uopšte doći pred Komitet ministara – rekla je Pilja za Tanjug komentarišući večerašnju odluku PS SE da usvoji izvještaj izvestioca za prijem tzv. Kosovo u SE Dore Bakojani.

Na pitanje kakvi će biti naredni koraci Srbije, Pilja ističe da se nada da ovo pitanje uopšte neće ni doći na razmatranje pred Komitet ministara SE i da će, kako je rekla, shvatiti kavu grešku prave.

– Već vidim da su pojedini zemlje poslale neke drugačije signale. To su posebno iskazale kolegi iz Italije i Mađarske kroz amandmane kojima su iskazali neki drugačiji stav i poslali signal da postoji šansa da će se sjetiti da postoji Briselski sporazum i da mimo svih procedura ne može na ovakav način lažna država Kosovo da postane članica Savjeta Evrope – istakla je ona.

Pilja je dodala da nije bila iznenađena slušajući obrazloženja učesnika tokom rasprave.

– To su argumenti koje su oni iznosili prije toga na političkom komitetu i pokazuje da njih zaista ništa drugo i ne interesuje, da imaju svoju agendu svoj cilj i da jednostavno gaze međunarodno pravo samo da bi uspjeli u onome što su naumili. Nažalost meni je ovo očekivana rasprava, vrlo mučna i vrlo teška, ali znajući ko su sve ti ljudi i na koji način su se ponašali u prethodnih nekoliko mjeseci nisam iznenađena njihovom argumentacijom – rekla je Pilja.

Dačić: Danas je dan srama u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je danas dan srama u PS SE, budući da je prvi put u istoriji, kako je istakao, preporučeno članstvo nečega što nije država, i koje pritom ne ispunjava osnovne uslove u domenu ljudskih prava i sloboda.

– Danas je dan srama u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope. Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država, i koje pritom ne ispunjava osnovne uslove u domenu ljudskih prava i sloboda – poručio je Dačić, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Grubješić: Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju

Stalna predstavnica Srbije pri Savjetu Evrope Suzana Grubješić izjavila je da je debata u Parlamentarnoj skupštini SE o prijemu Prištine bila neravnopravna i naglasila da su izvještaj i čitava sprovedena procedura bile protiv osnovnih principa, vrijednosti i normi na kojima ta organizacija počiva, a koja se prema njenoj ocjeni, sve više pretvara u političku organizaciju.

Naglasila je u izjavi za Tanjug da usvajanje mišljenja izvestioca za prijem tzv. Kosova u SE Dore Bakojani ne znači i prijem tzv. Kosova.

– Ono što treba ponoviti jeste da to mišljenje nije obavezujuće za Komitet ministara koji je jedini vlastan da odlučuje o članstvu i o aplikaciji za članstvo. To jeste pretposljednji korak, ali onaj finalni dešavaće se u Komitetu ministara na sastanku 16. i 17. maja – navela je Grubješić.

Debata je, kako je naglasila, bila neravnopravna i mnogo više poslanika je govorilo u priliog izvještaja.

Dodala je da može da pohvali delegaciju Srbije koja je nastupala jedinstveno.

– Naša delegacija je nastupala jedinstveno i danas na komitetima i na plenarnom zasjedanju i koja je podnijela amandmane, koja je osporila to što su amandmani bili odbačeni, pa se o amandmanima ipak na kraju plenarnog zasjedanja i raspravljalo – rekla je Grubješić i dodala da to sve ipak nije bilo dovoljno da se promijeni većinski stav Parlamentarne skupštine.

Većinski stav jeste, kako je dodala, da se prihvati izvještaj Dore Bakojani i da se Komitetu ministara pošalje mišljenje, odnosno preporuka da se tzv. Kosovo primi u članstvo Savjeta Evrope. Podsjetila je da je na strani Srbije, a protiv izveštaja bilo 29 glasova i 11 uzdržanih.

– To je nešto što ipak govori o stanju i o situaciji u samoj Parlamentarnoj skupštini – rekla je ona i podsjetila da je za izvještaj bio 131 poslanik. Za Srbiju je, kako je naglasila i dalje ključno pitanje Zajednice srpskih opština i da će u petak biti tačno 11 godina od kada je potpisan prvi Briselski sporazim i od kada je ZSO trebalo da bude formirana.

Upozorila je da ako se sada ZSO ne formira, neće biti nikakve šanse da se ona formira kasnije, odnosno da Priština ispuni tu svoju međunarodnu obavezu ukoliko postane član Savjeta Evrope.

– Tako da čitav taj izvještaj i čitava ta procedura koja je do sada sprovođena u SE upravo ide protiv osnovnih principa, vrijednosti i normi na kojima počiva ta organizacija. Ona se na moju veliku žalost sve više pretvara u političku organizaciju, a sve manje se bavi onim zbog čega je osnovana, zbog čega je uživala ogromno poštovanje, zbog čega su svi željeli da budu vrlo aktivni i konstruktivni – kazala je Grubješić.

Na pitanje koliki je manevarski prostor za Srbiju u sljedećih mjesec dana, rekla je da on nije veliki, ali da se koristi svaki milimetar tog prostora.

– Nije nikakva tajna da se ozbiljnom akcijom naših državnih organa, prije svega mislim na posjetu predsjednika Vučića francuskom predsjedniku Makronu, pojavi šansa da Francuska, a uz nju i još neka zemlja Kvinte, a prije svih Italija, zauzmu stav da se prijem Kosova odloži dok se ne ispune svi uslovi – rekla je ona.

Prije svega, kako je dodala, to bi bilo važno i za nas je najbitnije da se donese i zakon o eksproprijaciji – da se obustavi divljačka eksproprijacija koju sprovode vlasti privremenih prištinskih institucija na sjeveru KiM.