Pašinjan: Sporazum spriječio kolaps vojske

21
Foto: EPA-EFE/Omer Messinger

Jermenija je morala da potpiše sporazum o prekidu sukoba u Nagorno-Karabahu kako bi spriječila vojni kolaps, izjavio je jermenski premijer Nikol Pašinjan.

On je u obraćanju uživo na svom „Fejsbuk“ nalogu rekao da bi hiljade jermenskih vojnika bili opkoljeni i da bi došlo do kolapsa.

– Morali smo da potpišemo taj sporazum – naglasio je Pašinjan.

Prema njegovim riječima, odluka o primirju donesena je na preporuku generalštaba lokalne vojske i lokalnih vlasti, javio je TASS.

Pašinjan je u ponedjeljak, 9. novembra, potpisao zajedničko saopštenje sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim o prekidu vatre od juče.

Putin je izjavio da će azerbejdžanska i jermenska vojska zadržati položaje koje kontrolišu i da će ruske mirovne snage biti razmještene u regionu.

Osim toga, Jerevan i Baku moraju da izvrše razmjenu zarobljenika i tijela poginulih vojnika.

Jermensko Ministarstvo odbrane i Generalštab saopštili su da će oružane snage poštovati sporazum i pozvali narod da se suzdrži od postupaka koji bi mogli da destabilizuju situaciju u Jermeniji.

Predsjednik Jermenije Armen Sarkisijan najavio je početak političkih konsultacija u vezi sa situacijom u Nagorno-Karabahu nakon potpisivanja sporazuma.