Patrijarh Irinej pozvao na jedinstvo srpskog naroda

20
Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej pozvao je danas na jedinstvo i slogu srpskog naroda, gdje god da živi.

– Samo jedinstveni kao narod možemo da izađemo iz velikih kriza. Ali, nadamo se da živimo istim duhom, mislima i željama za dobro i prosperitet našeg naroda – rekao je patrijarh Irinej poslije sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa Srbima iz regiona.

Patrijarh je rekao novinarima da je na sastanku, kojem su prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, konstatovano da se Srbija nalazi u prilično velikom iskušenju, što, kako je ukazao, nije ništa novo.

– Odavno smo u problemima i velikim iskušenjima, ali uz pomoć Božiju i uz našu pamet rešavamo probleme i tražimo puteve i načine da kažemo ko smo mi i da smo verni naslednici naših predaka – rekao ja patrijarh.

Srpski patrijarh je rekao i da je na sastanku konstatovano je danas Srbima potrebno da budu jedinstveni u najpunijem smislu te riječi.

– Nismo veliki narod, ali možemo da opstanemo u ovim prilikama u regionu i svetu samo ako budemo jedinstveni i to u dobrom, a ne u lošem – rekao je patrijarh Irinej.

Prema njegovim riječima, jedinstvo će pomoći srpskom narodu da se odupre iskušenjima aktulenog vremena.

– To nas je spasavalo i omogućavalo da izađemo iz velikih kriza i to će nam pomoći i danas, nažalost kada mnoge naše komšije i moćnici sveta na nas gledaju nekim posebnim pogledom i pretpostavkom o nama – rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej je pozvao mlade da ostanu u zemlji jer, kako je podsjetio, „Sunce tuđeg neba ne grije bolje nego Sunce kod nas“.

– To je poruka našem narodu koji misli da je negde van Srbija bolje – rekao je patrijarh irinej.

Njegova svetost je čestitao praznik Sretenje i istakao da je danas veliki dan i zbog susreta sa braćom Srbima koji žive van Srbije.