Patrijarh Irinej: Razum će pobijediti u Crnoj Gori, ne mogu se igrati svetinjama

12
Foto: ekspres.net

Patrijarh Irinej poručio je povodom tenzija u Crnoj Gori zbog spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti da bi “trebalo činiti sve da se stvari u Crnoj Gori stišavaju”.

– Neka bude sve to mirno, trebalo bi učiniti sve da se stvari stišavaju, ako je moguće. Nadamo se da će na kraju krajeva razum progovoriti i pobijediti – naveo je patrijarh za Kurir poslije sjednice Sinoda SPC u četvrtak na kojoj je odlučeno da se pokrene inicijativa pred crnogorskim Ustavnim sudom zbog Zakona o slobodi veroispovesti.

Srpski patrijarh, kako navodi Kurir, rekao je da srpska crkva nema ništa protiv postojanja Crne Gore, kao ni Srbi.

– Crna Gora je bila država pa neka i sada bude, ali ne možemo tako da se igramo svetinjama, pa da proglašavaju da je država bila vlasnik tih dobara i manastira, to je van pameti, ali i laž – rekao je Irinej.

Srpski patrijarh je komentarisao i izjavu crnogorskog predsjednika Mila Ðukanovića da “Srbija nameće srpstvo izvan svojih granica” i njegovo pitanje kako se onda osjeća 45 odsto građana koji se osećaju kao Crnogorci.

– Treba Ðukanovića pitati na osnovu čega to priča. To je njegov problem kako se osjeća, mora da zapita sebe zašto se tako osjeća i zašto je doveo do toga da se tako osjeća. Treba da pita narod koji se probudio i koji se digao – ukazao je Irinej.

Poglavar SPC se osvrnuo i na riječi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će pokušati da dijele srpski narod, te da Srbi moraju da se drže zajedno.

– Zasigurno je tako, potpuno se slažem s Vučićem – zaključio je Irinej.