Patrijarh Kiril: Uskoro okončanje vjerskog raskola u Ukrajini

13
Foto: patriarchia.ru

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril rekao je danas da će u Ukrajini uskoro biti okončan vjerski raskol, a ukrajinski raskolnici, lažni episkopi i organizatori šizme kažnjeni.

– Mislim da nećemo dugo čekati – Bogu se ne može rugati. Svi tvorci raskola biće kažnjeni, kao i svi oni lažni episkopi na koje se ne može gledati bez stida – rekao je patrijarh Kiril u besjedi nakon liturgije u Uspenskom hramu Moskovskog Kremlja.

On je poručio da „neće ni traga ostati od šizmatika, jer oni vrše đavolje zle naloge nagrizajući pravoslavlje u kijevskim zemljama“, te dodao da i ukrajinski narod sve vidi i razumije.

– Kao što su politička previranja pokosila sovjetske lidere koji su se usudili da dignu ruku na crkvu, ni aktuelna vlada neće još dugo vladati Ukrajinom – rekao je patrijarh Kiril.

Ruska crkva, naglasio je, danas, zajedno sa ukrajinskim narodom, već nosi podvig mučeništva i ispovijedanja.

– Molimo se za ukrajinsku episkopiju, vjernu kanonskoj istini, molimo se za one koji se danas protjeruju iz crkava, molimo se za vjerujući narod da sačuva vjeru pravoslavnu – rekao je patrijarh Kiril, prenio je TASS.

Ukrajinska vlada u posljednje vrijeme povlači poteze protiv Ukrajinske pravoslavne crkve, naređuje česte pretrese pravoslavnih hramova i optužuje sveštenike za subverzivne aktivnosti i izdaju.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski sankcionisao je neke od predstavnika crkve i naredio da se sastavi nacrt zakona o zabrani vjerskih organizacija koje su, kako tvrdi Kijev, povezane sa „ruskim centrima uticaja“.