Patrijarh Porfirije: Blaženopočivši mitropolit Amfilohije – čovjek molitve

103
Foto: mitropolija.com

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je večeras da je blaženopočivši mitropolit Amfilohije bio čovjek molitve i veliki teolog našeg vremena koji je obilježio vijek u kome je živio.

Patrijarh je, u okviru svetkovanja velikog praznika – Uspenja presvete Bogorodice i hramovske slave manastira Savina, u programu pod nazivom „Đedov sabor“, učestvovao u promociji izabranih djela blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija i obilježavanju jubileja – 30 godina rada i postojanja Informativno-izdavačke ustanove „Svetogora“.

Patrijarh Porfirije se u svom izlaganju osvrnuo na snažnu ličnost mitropolita Amfilohija, ali i na njegov presudni značaj u njegovoj odluci da kao student arheologije upiše Bogoslovski fakultet.

– Blaženopočivši mitropolit Amfilohije je toliko poznat, ne samo ovde u Crnoj Gori, nego gde god živi naš verni narod, ali i izvan granica naše crkve, u čitavom pravoslavlju. Ne samo da je poznat, već je ličnost koja je ostavila toliko dubog trag s kraja 20. i početkom 21. veka, da gotovo da nema pravoslavnog hrišćanina koji je pročitao makar nekoliko stranica iz predanja naše crkve iz duhovnosti iz teologije naše crkve, a da nije čuo za njega – rekao je patrijarh.

Patrijarh srpski je reklo da se o mitropolitu Amfilohiju ne zna samo u okvirima pravoslavne crkve već i izvan, među drugim hrišćanskim denominacijama, među Muslimanima, među Jevrejima, i onima koji ne vjeruju u Boga.

– Ali baš zbog toga što je mitropolit Amfilohije orao duboku brazdu na prostorima Crne Gore, na planu čitavog pravoslavlja, gotovo i da nemamo što da kažemo, a da će biti novo – rekao je patrijarh.

Njegova svetost je, između ostalog, rekao da se u ličnosti mitropolita Amfilohija otkriva svetootačka sintagma koja glasi – „Ako hoćeš da budeš istinski teolog onda se istinski moli. Ako se istinski moliš onda si istinski teolog“.

Foto: mitropolija.com

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je da je blaženopočivši mitropolit Amfilohije bio duhovni vođa sa velikim autoritetom, duhovni otac za svoju Crkvu, za Hrista, za svoja duhovna čeda.

On je istakao da je mitroplit Amfilohije imao dar od Boga da sve što blagoslovi, traje, živi i donosi plodove.

– Bio je čovjek stvaralac u pravom smislu te riječi, obdaren brojnim talentima, čovjek velikog duhovnog iskustva, molitvenosti – rekao je mitroplit Joanikije.

On je naglasio da je stvaralački dar mitroplita Amfilohija bio jedinstven i da je djelovao u više pravaca.

– Samo večeras je pred nama 30 tomova njegovih izabranih djela, a tek treba raditi na njegovim sabranim djelima. Ali, naš blaženopočivši mitropolit nije samo u svojim djelima, već čini se još više u arhipastirskom trudu – rekao je mitropolit Joanikije.

On je istakao da je i Izdavačka kuća Mitropolije crnogorsko promorske „Svetigora“, kroz tri decenije, dala brojne plodove ne samo u izdavaštvu već i ogroman doprinos u misionarskom djelovanju Crkve u Crnoj Gori i šire.

– Taj blagoslov je dobio otac Radomir Nikčević, koji je potpomognut molitvama i uz ogroman trud, dao životu „Svetigore“ najveći doprinos – rekao je mitropolit Joanikije.

Jedan od osnivača „Svetigore“, protojerej Radomir Nikčević zahvalio je patrijarhu Porfiriju što je prisustvom uveličao obilježavanje 640 godina od osnivanja Herceg Novog, čime je, kako je rekao, pokazao poštovanje premao ostalim velikim jubilejima, obilježenim na Trgu od ćirilice.

One je, govoreći o izabranim djelima mitropolita Amfilohija, skrenuo pažnju na samo jedan segment od 40 knjiga kao „krunu rada Svetigore“.

Riječ je u hrišćanstvu veoma važna, poručio je Nikčević, jer Bog koji ne govori ne bi bio Bog koji stvara.

Promociji su prisustvovali i njihova preosveštenstva episkopi dalmatinski Nikodim, zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, toplički i izabrani šabački Jerotej, visokoprepodobni iguman savinski jeromonah Makarije, sveštenstvo, monaštvo i mnogobrojni vjerni narod.