Patrijarh Porfirije: Crkva i pravoslavna vjera Srbe čine živima

16
Foto: SRNA

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije zahvalio je danas svima koji su učestvovali u izgradnji Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Zvorniku, jer su razumjeli da je svako naselje bez crkve mrtvo, a da su Crkva i pravoslavna vjera krvotok koji Srbe čini živima.

– Kao što je čovjek bez duše leš, tako je i svaka srpska zajednica, svako srpsko mjesto i naselje koje u sebi nema hrama, mrtvo naselje. Ono ne živi istim otkucajem pravoslavnog srca – istakao je patrijarh Porfirije u obraćanju vjernicima nakon što je osveštao hrama.

Patrijarh je rekao da nije moguće zamisliti Srbina bez pravoslavne vjere i Crkve, u kojoj je srpski narod jedno, te podsjetio da je bilo vremena kada su Srbi gubili države i živjeli u različitim državama, ali su bez obzira na sve živjeli punim plućima jer je bili sa svojom Crkvom i pravoslavnom vjerom.

– U vremenima kada je srpski narod bio podijeljen u mnogo država, pored mnogo toga zajedničkog, postoji zajednička kruna, a to je pravoslavna vjera – rekao je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost je podsjetio da je zvorničko-srebrenička mitropolija iz 1232. godine, početaka kada je Sveti Sava dobio autokefalnost, prvo sjedište imala u Zvorniku, pa u Srebrenici, a protezala se do Užica i da nije bilo zida, planine, rijeke koji su mogli da je razdvoje jer je srpski narod bio jedinstven.

Prema njegovim riječima, mnogi i danas pokušavaju da dijele srpski narod i poremete vrijednosti na kojima je rastao, kroz ideje i ideologije, ponekad i prislino, hoće da dijele pravoslavno biće čovjeka, a onda i kao narod.

Foto: SRNA

Navodeći da je u jednom organizmu sve u harmoniji i da se sve slaže, patrijarh Porfirije je rekao da je Srbin brat drugom Srbinu gdje god se nalazio i da je to zato što postoji isti krvotok, isto disanje, otkucaji srca, a to su pravoslavna vjera i Crkva.

– Zato sam srećan i blagodaran Bogu što smo u Republici Srpskoj odavno došli do takve spoznaje, bez obzira ko je na kojem mjestu, svi zajedno su osjetili da je pravoslavna crkva krvotok koji nas čini živima i srce koje daje život našem narodu – istakao je srpski patrijarh.

Patrijarh je blagoslovio okupljene i poželio im srećan praznik Malu Gospojinu, a čestitao je i kumu predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku koji je, pored mnogih, pomogao da ovaj hram u Zvorniku danas izgleda ovako, ali i izgradnju mnogih drugih hramova u Srpskoj.

Njegova svetost je svima poželio radost, zdravlje, mir u duši i međusobnu slogu, te istakao i značaj današnjeg praznika navodeći da je Presveta Bogorodica svojom vjerom pokazala koji treba da bude naš put.

– Hrista radi, kada budemo jedno, niko nas neće moći zavađati, dijeliti, imaćemo jedinstven organizam koji će samo onda moći da istinski postoji i poznaje drugog i drugačijeg jer ovdje smo upućeni na drugog i drugačijeg – rekao je srpski patrijarh.

Patrijarh Porfirije osveštao je danas Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice u Zvorniku, a kum je bio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Njegova svetost je prvi patrijarh koji, poslije 90 godina, služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Zvorniku.

Gradnja Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice počela je 2008. godine. Građevinski radovi na ovom hramu su završeni, dok je freskopisanje u toku.

Saborni hram ima dva monumentalna zvorika čija visina sa krstovima iznosi po 54 metra, kao i pet kupola, od kojih je centralna visoka 35 metara, dok je dužina hrama sa oltarom 21, a širina 19 metara.