Patrijarh Porfirije: Dodik razumije značaj i smisao Crkve i institucije na čijem je čelu

18
Foto: SPC

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije izrazio je uvjerenje da će brigom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i svih Srba uskoro biti završena i osveštana Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru, kako bi se u nju slivali vjernici.

Srpski patrijarh je istakao da se Dodik trudi koliko god može i razumije značaj i smisao Crkve i institucije na čijem je čelu.

– Da se ovdje slivamo kao u priči sepet trešanja, kao trešnje, kao blagouhani miris u ovaj hram, i da postajemo ono što su trešnje u jednoj korpi, jedna familija, i ta jedna jedinstvena porodica – Srpska pravoslavna crkva i srpski pravoslavni narod, znajući ko je i šta je i šta mu je cilj, može istinski, otvorenog srca da grli sve druge narode – dodao je patrijarh.

Patrijarh Porfirije blagoslovio je Njegovo preosveštenstvo episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija i poželio da mu Gospod da snage da zajedno sa svojim narodom budu ono što ste bili u prošlosti dalekoj i novijoj – jaka i snažna pravoslavna crkva i srpski narod svima za ugled i ponos.

– Nisam siguran da je suvišno podsjećati sebe samo da budemo normalni ljudi. To želim i sebi i svoj braći arhijerejima – rekao je patrijarh nakon liturgije u Sabornom hramu u Mostaru.

Foto: SPC

Saborna crkva Svete Trojice otkako je izgrađena 1873. godine bila je ukras i jedan od simbola Mostara. Crkva je zapaljena 15. juna 1992, a nakon toga je mjesec dana minirana i rušena, dok nije pao i posljednji kamen.

Obnova crkve počela je 2010. godine i ona se opet gordo izdigla nad Mostarom, ali je za kompletnu obnovu potrebno još mnogo sredstava jer nisu urađeni enterijer i parter.

Za obnovu ovog hrama najviše su izdvojile Republike Srpska i Srbija, a priloge je dalo i više od hiljadu pojedinačnih priložnika, među kojima i mostarski Bošnjaci i Hrvati.