Patrijarh Porfirije: Istorijskom istinom o NDH razobličiti revizionizam

69
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije izjavio je da će Srpska pravoslavna crkva nastaviti da podstiče i afirmiše istoričare i druge naučnike da rade na utvrđivanju istorijske istine o tome šta se dešavalo u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, a što je potrebno radi razobličavanja revizionizma.

– To je potrebno radi razobličavanja revizionizma koji i ovdje na Balkanu, ali i širom Evrope, ima jednostavan cilj – aboliranje nacističkih i fašističkih zločinaca, a tada ne bi trebalo isključiti mogućnost da se ponovo pokrene ta spirala zla – rekao je patrijarh Porfirije za časopis Ministarstva spoljnih poslova Rusije Međunarodni život.

Prema njegovim riječima, ni istorijsko produbljivanje znanja, ni implementacija tog znanja u školama i na fakultetima, ne treba i ne smije da služi zlopamćenju, već da bude opomena svima da se takvo zlo, kakvo su doživjeli Srbi, Jevreji i Romi u Drugom svjetskom ratu, preduprijedi i da se nikada i nigdje ne ponovi.

Patrijarh je najavio da će na proljeće u Jasenovcu biti služena liturgija povodom 81 godine od početka genocida nad Srbima, Romima i Jevrejima u NDH.

– Molitvom preobraženi pravoslavni čovjek nikada nije i nikada neće nečije potomstvo, nečiju djecu, kriviti za ono što su činili roditelji. Otuda se mnogi koji ne poznaju duh i etos pravoslavlja čude kako pravoslavni čovjek može da prašta. Pravoslavni hrišćanin će uveijk graditi mir, prijateljstvo, a ne osvetu – rekao je patrijarh Porfirije.

Govoreći o učestalim napadima na imovinu SPC na Kosmetu, patrijarh Porfirije je rekao da su oni uslovljeni raznim faktorima, a da je jedan od njih i inostrani, koji „moguće ne podstiče i ne isnpiriše napade, ali od jula 1999. godine, kad zatreba veže sebi maramu preko očiju“.

On je naglasio da je za Srbe, ipak, od svega najvažnije da je Kosovo i Metohija za njih duhovni Jerusalim.

– Jevreji su tokom milenijumskih egzodusa u dijaspori govorili: „Dogodine u Jerusalimu“. Srpska omladina se pozdravlja sa „Dogodine u Prizrenu“ manifestujući da čuva svijest da je Prizren carski grad, prestoni grad, Dušanov grad, da zna da se, na primjer, vrijednost hrama posvećenog Bogorodici Ljeviškoj, nazvanoj po srednjovekovnom toponimu, ne može izmjeriti nikakvim zemaljskim blagom. Pri tome, oni ne pozivaju na sukob ili na bilo kakvu agresiju – rekao je patrijarh Porfirije.

On je poručio da je put Crkve, države i naroda – put dijaloga, miroljubive koegzistencije, uvažavanja svakog ljudskog bića, svih pozitivnih ljudskih uvjerenja.

– Ali to ne znači nikakav relativizam od strane Crkve po ovom pitanju. Crkva, ali i patrijarh lično, nastoji da neposredno i sistematski, na različite načine po pitanju Kosova i Metohije kao zavjetne srpske zemlje, utiče na duh vremena, na biće naroda, na ukupne društvene, političke i kulturne prilike u državi, kako bi način razmišljanja mladih naraštaja izražen u maksimi „Dogodine u Prizrenu“ bio trajna paradigma – rekao je patrijarh Porfirije.

Srpski patrijarh je ukazao da je u južnoj srpskoj pokrajini veliki broj ruiniranih, devastiranih, porušenih, stoga i hramova u kojima je vijekovima služena liturgija, ali da je i pored svih otežanja duhovni život vrlo dobro organizovan zaslugom episkopa raško-prizrenskog Teodosija sa monaštvom, sveštenstvom i vjernim narodom.

Patrijarh je poručio da je SPC spremna da zajedno sa arhijerejima, sveštenstvom i vjernim narodom u Crnoj Gori učini sve da se izmijeni položaj Crkve, koji je nepravedan, neravnopravan i apsurdan uzevši u obzir sastav stanovništva i istoriju.