Patrijarh Porfirije: Mir i sabrianje počinju od nas

8
Foto: SRNA

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je večeras u Banjaluci da Crkva i Jevanđelje Hristovo pozivaju na sabiranje, sabornost i na zajednicu.

– Kada govorimo u tim terminima, u tim kategorijama, mi ne govorimo o apstrakcijama, u apstraktnom globalističkom „humanističkom“ kontekstu. Sabiranje sa čitavim svijetom započinje od elementarnog konteksta i u okviru u kojem živimo – rekao je patrijarh Porfirije večeras novinarima u Banjaluci, nakon zajedničke večere sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske.

Foto: SRNA

Patrijarh Porfirije je rekao da se ne možemo sabirati sa nekim ko je hiljadama kilometara udaljen odavde, ako nismo sabrani prije svega u sebi.

– U tom smislu i mir o kojem često govorimo ne možemo realizovati u komunikaciji i u dogovaranju sa ljudima hiljadama kilometara daleko od nas. Mir i sabiranje počinje od nas – poručio je patrijarh srpski.

Foto: SRNA

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije doputovao je večeras u Banjaluku gdje mu je svečani doček priređen ispred Hrama Svete Trojice.

Srpskog patrijarha su dočekali Njegovo preosveštenstvo episkop banjalukčki Jefrem, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, kao i drugi predstavnici javnog života Republike Srpske i Banjaluke.

U čast dolaska srpskog patrijarha u banjalučkom Hramu služena je doksologija.

Patrijarh Porfirije će sutra zajedno sa Njegovim preosveštenstvom episkopom banjalučkim Jefremom služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Miloševac u blizini Prijedora.

Srpski patrijarh je prošlog vikenda boravio u posjeti Mitropoliji dabrobosanskoj, odnosno u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.